Doar un sfert din români au de gând să respecte legea care îi obligă să sterilizeze câinii de rasă comună pe care îi dețin.
De anul viitor, un stăpân de câine din rasa comună poate plăti până la 10.000 de lei dacă nu îl sterilizează, potrivit legislației referitoare la câinii fără stăpân. Câinii din case și gospodării sunt sursa principală de maidanezi. An de an, mulți dintre pui sunt abandonați la marginea orașelor și a pădurilor. Drept urmare, noua lege prevede amenzi mari pentru cei care nu înregistrează, microcipează și sterilizează câinii din rasa comună.
Cu toate acestea, un sondaj realizat de Mercury Research pentru Fundația Vier Pfoten arată că doar 26% din proprietari sunt dispuși să-și sterilizeze câinii. Astfel, dacă noua lege rămâne doar pe hârtie și nu este pusă în aplicare, multe orașe, inclusiv Capitala, riscă să fie gazdele unui nou val de maidanezi, ca în fiecare primăvară.
Sondajul realizat la nivel național, în mediul urban și rural, prin intervievarea a 1.164 de respondenți, arată că principalul argument al refuzului sterilizării este costul ridicat al procedurilor. Astfel, 35% din cei întrebați au declarat că nu au bani pentru operații. Alți 13% au dat asigurări că animalele lor sunt ținute sub control, în curți îngrădite, așa că sterilizarea nu e necesară. În jur de 8% se declară împotriva sterilizării din principiu, pe motiv că nu este naturală, deci câinele are dreptul să se reproducă.
Legea le este necunoscută românilor, relevă sondajul. Astfel, jumătate dintre cei intervievați (52%) nu cunosc prevederile actualei legislații de gestionare a câinilor. O parte dintre respondenți au declarat că nu știu ce prevede legea (21%), în vreme ce alții nu au auzit niciodată de ea (31%).
Obligațiile, o necunoscută
Fundația Vier Pfoten, cea care a comandat sondajul, cere autorităților să acționeze rapid pentru a preveni o avalanșă de abandonuri de câini începând cu anul viitor. Riscul este mare, având în vedere că 82% din gospodăriile rurale au cel puțin un câine, în timp ce, la orașe, procentul este de 23.
”Vier Pfoten cere premierului să modifice actuala legislație astfel încât bugetele destinate astăzi uciderilor în adăposturile publice să fie redirecționate pentru subvenționarea campaniilor de sterilizare-înregistrare”, a spus Gabriel Păun, director de Campanii la Vier Pfoten International. Recent, reprezentanţii Autorității Naționale Sanitar-Veterinare au anunțat că au pus la dispoziţia cetăţenilor Portalul identificării şi înregistrării animalelor de companie – Rompetid.ro. De asemenea, s-a înființat și Departamentul de Poliție a Animalelor.