14.3 C
București
vineri, 1 noiembrie 2024
AcasăSpecialCooperare în domeniul combaterii migraţiei ilegale între autorităţile de frontieră din România,...

Cooperare în domeniul combaterii migraţiei ilegale între autorităţile de frontieră din România, Ungaria şi Republica Moldova

Autorităţile de aplicare a legii din România, Ungaria şi Republica Moldova, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile, în lupta împotriva migraţiei ilegale calificate şi a crimei organizate vor să elaboreze un Ghid de bune practici în domeniul combaterii migraţiei ilegale şi protecţiei drepturilor omului.

La începutul acestei săptămâni, la sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, a fost lansat proiectul „Cooperarea în domeniul combaterii migraţiei ilegale şi protecţiei Drepturilor Omului”, finanţat de Regatul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian, la care participă autorităţile de frontieră din România, Ungaria, R. Moldova şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creşterea securităţii cetăţenilor prin dezvoltarea şi eficientizarea cooperării între autorităţile de aplicare a legii din România, Ungaria şi Republica Moldova, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile, în lupta împotriva migraţiei ilegale calificate şi a crimei organizate.

În cadrul proiectului, Poliţia de Frontieră Română are rol de promotor şi va coopera cu structuri similare din Republica Moldova şi Ungaria, dar şi cu Inspectoratul General pentru Imigrări şi societatea civilă, reprezentată de Serviciul Iezuiţilor pentru Refugiaţi.

Prin colaborarea în cadrul proiectului, participanţii îşi propun să elaboreze un Ghid de bune practici în domeniul combaterii migraţiei ilegale şi protecţiei drepturilor omului care va cuprinde, pe lângă prevederile legislative europene şi specifice pentru fiecare stat participant, modalităţi de gestionare corectă şi eficientă a migraţiei ilegale şi a crimei organizate dar şi unele propuneri de îmbunătăţire a legislaţiei şi a practicii la nivel european.

Autorităţile implicate în proiect îşi propun să încerce o mai bună gestionare a fenomenului atât prin activităţile concrete prevăzute dar şi prin propunerile pe care le vor face specialiştii din cele trei ţări, care s-au angajat la realizarea ghidului.

Astfel, se va realiza un schimb de bune practici aplicate de autorităţile din Ungaria, Moldova şi România, ca state de tranzit pentru fluxurile migratorii, în depistarea migranţilor în tentativă de trecere frauduloasă, pedepsirea călăuzelor şi respectarea în acelaşi timp a drepturilor omului în cadrul procedurii de azil.

Accentul va fi pus pe descoperirea reţelelor de criminalitate organizată, modul de operare, identificarea factorilor care le influenţează tendinţele şi tehnicile de intervievare a migranţilor de către autorităţi.

Proiectul urmează să se desfăşoare pe o durată de 15 luni, în acest timp urmând să aibă loc patru vizite de lucru (două în România, una în Ungaria şi una în R. Moldova) şi un „workshop” în România şi va avea o valoare de aproximativ 170.000 euro, fiind finanţat de Regatul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă