Foarte mulți români își încheie sărbătoarea de Paște cu o vizită la spital, din cauza exceselor alimentare sau a combinațiilor nesănătoase de alimente. Medicul primar specialist în diabet zaharat, boli de nutriție și metabolism, Eduard Adamescu, explică pentru cititorii României libere cum se poate mânca bine de Paște, fără consecințe grave asupra sănătății.
Alimente de care ar trebui să ne ferim dacă am ținut tot postul
După o perioadă de restricții în consumul de produse lactate, ouă și carne, este important ca oamenii să nu facă excese alimentare.
„Masa de Paște trebuie să fie variată, dar cumpătată din punct de vedere cantitativ”, a spus medicul Eduard Adamescu.
De asemenea, oamenii care au ținut cele șapte săptămâni de post trebuie să evite mâncărurile foarte grase și pe cele prăjite, pentru că acestea se digeră greu.
Lângă fiecare preparat tradițional, fie drob sau friptură de miel, trebuie să existe și garnituri de legume, salate și fructe proaspete, care ajută la digestie.
În plus, doctorul a atras atenția asupra faptului că oamenii care suferă de anumite afecțiuni nu trebuie să își uite condiția medicală și regimul alimentar recomandat de medici.
Cum ne protejăm dacă nu ne putem abține de la mâncare
Pentru persoanele care ignoră aceste sfaturi și fac excese culinare, medicul Eduard Adamescu a recomandat folosirea unor enzime digestive. Aceste pastile ajută la reducerea disconfortului după o masă abundentă, ele nu exclud posibilitatea apariției unor efecte negative asupra organismului.
Specialistul a atras atenția asupra faptului că excesele alimentare pot duce la disconfort îndelungat și la necesitatea unei perioade de recuperare.
„Sărbătoarea de Paște, ca și altele, de altfel, nu este dedicată doar unor excese alimentare care să necesite recuperare după. Oamenii trebuie să se bucure de sărbătoare și în sens spiritual și nu doar prin mese supradimensionate bine stropite cu alcool, care mai sunt și riscante pentru sănătate”, a spus Adamescu.
Cum arată o masă de Paște aprobată de medici
Deși fiecare familie are anumite obiceiuri de Paște, pe care le păstrează cu plăcere, nutriționistul este de părere că indiferent de preparatele consumate, este important să se respecte o cantitate normală a acestora.
„Cred că masa de Paște ar putea include un ou fiert, o felie de drob cu ridichi și ceapă verde, friptură de miel la grătar cu garnitură de cartof copt și salată verde, o felie de cozonac sau pască și unul sau două pahare de vin”, a sugerat medicul nutriționist.
De asemenea, medicul a recomandat o cină ușoară, cu fructe și salată, care să urmeze mesei bogate de la prânz.
În plus, o plimbare după festinul de Paște are beneficii asupra sănătății organismului, potrvit specialistului.