Numărul câștigătorilor de la Loteria bonurilor fiscale poate ajunge suficient de mare, astfel încât valoarea premiului încasat de fiecare să descurajeze românii să nu mai participe la extragerile viitoare.
Spre exemplu, numai la Cluj s-au prezentat ieri 150 de câștigători.
Valoarea premiilor ce vor fi încasate de românii participanţi la prima extragere din loteria bonurilor desfăşurată luni se va situa în jurul valorii de 20-30 de lei, aceasta dacă toţi deţinătorii bonurilor câştigătoare le vor depune arată calcule făcute de „România liberă“ pe baza primelor informaţii deţinute.
În prezent nu se cunoaşte numărul celor care vor participa la această primă ediţie a loteriei, căci bonurile câştigătoare împreună cu cererile aferente pot fi depuse în 30 de zile la unităţile ANAF.
Operatorii de plăţi electronice au prezentat ieri primele informaţii privind plăţile electronice făcute la POS în ziua şi la valorile nominalizate drept câştigătoare în urma extragerii. Potrivit Visa, în data de 7 februarie 2015 (data în care au fost emise bonurile câştigătoare) au avut loc peste 2.050 de plăţi cu cardul, tranzacţii cu cardul, fiecare cu o valoare cuprinsă între 6 si 6,99 lei (valori între care se situează bonurile norocoase conform extragerii).
Cum VISA deţine o cotă de piaţă de aproximativ 60%, diferenţa fiind reprezentată de cardurile emise sub sigla Master Card, iar plăţile cu cardul reprezintă aproximativ 10% din total, rezultă că există potenţial 35.000 de bonuri fiscale câştigătoare. Milionul de lei pus la bătaie de către Fisc cu titlul de premii semnifică că în medie se va primi 28 de lei pentru fiecare bon. În realitate, însă, premiile vor fi mai mari căci nu toţi posesorii bonurilor fiscale câştigătoare vor participa la loterie.
Interesul se poate dovedi mic şi din cauza faptului că procedurile cerute de Fisc sunt relativ complicate. Participanţii la loterie trebuie să depună în original bonul fiscal câștigător, alături de copia actului de identitate și de o cerere, la orice administrație fiscală din structura ANAF. Câştigătorii solicită la Fisc o copie a bonului fiscal pe care îl depun, aceasta având menţiunea „conform cu originalul“. În cererea de revendicare a premiului, câştigătorul va completa datele personale de identificare, contul bancar în care doreşte virarea banilor şi informaţii de pe bonul fiscal, precum numărul şi valoarea acestuia, data emiterii, numele firmei, codul de identificare fiscală (CIF) şi adresa la care este instalată casa de marcat care a emis bonul respectiv.
Cum s-au ales câştigătorii
Valoarea bonurilor fiscale câştigătoare, de 6 lei, a fost stabilită printr-o extragere în trei etape: o bilă pentru luna emiterii bonului – cifra 2, reprezentând luna februarie, o bilă pentru ziua emiterii bonului – 7, urmate de ultima etapă, cu trei bile reprezentând valoarea bonului – cifrele 0, 0, 6. Pentru extragere au fost luate în considerare bonurile fiscale emise în perioada 2 februarie-28 martie 2015, cu valoarea totală a unui bon între 1 leu şi 999 lei inclusiv, cuprinzând taxa pe valoarea adăugată.
Premiile pot fi revendicate până la data de 13 mai inclusiv. Loteria va fi organizată lunar, în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară, dar va putea fi organizată şi ocazional, de Sărbători.
Un arădean de 43 de ani, care are şase copii şi lucrează doar două luni pe an, când construieşte sobe de teracotă, a adunat din coşurile de gunoi ale unor magazine peste 1.500 de bonuri fiscale, 23 dintre acestea fiind câştigătoare la Loteria bonurilor fiscale. Constantin Lungu, de 43 de ani, este din satul arădean Firiteaz și s-a prezentat, marți, pentru a revendica anumite câștiguri la Loteria bonurilor fiscale, potrivit Mediafax. „Bărbatul a depus 23 de bonuri fiscale valabile, în original, care au fost emise în 7 februarie de mai multe magazine din Arad. Este un caz special și așteptăm instrucțiuni pentru a afla cum vom proceda pentru acordarea premiului“, a declarat şeful AJFP Arad, Marius Drăgănescu. Deținătorul celor 23 de bonuri a spus că a început să le adune încă din momentul în care a intrat în dezbatere publică posibilitatea organizării acestei loterii.
„De când a fost doar în discuții loteria, eu am început să adun bonuri. Am strâns peste 1.500, majoritatea aruncate la ieșirea din magazine de către alți cumpărători. Le-am adunat din coșurile speciale unde se aruncau, chiar dacă alții se uitau cu mirare“, povestește arădeanul. „Le-am cerut vânzătoarelor bonurile și s-au uitat ciudat, au spus că nu va fi nimic de concursul ăsta. Seară de seară mergeam la magazine și adunam bonurile lăsate de clienți. Eu mă gândeam că unul tot va fi câștigător, dar nu am crezut că o să am norocul să am 23 de bonuri câștigătoare. Sper să primesc premiu pentru fiecare din ele, pentru că așa ar fi corect“, spune arădeanul.