2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăTechLIVE TEXT UDMR a prezentat proiectul de AUTONOMIE

LIVE TEXT UDMR a prezentat proiectul de AUTONOMIE

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susține că proiectul Uniunii privind autonomia Ţinutului Secuiesc este un act constituţional "legal şi legitim" prin care comunitatea maghiară doreşte să obţină garanţii cu privire la dreptul de păstrare a identităţii etnice a cetăţenilor săi. Liderul Uniunii a subliniat că autonomia regională a Ţinutului Secuiesc este văzută "în cadrul statului român unitar şi indivizibil".

Kelemen Hunor:  UDMR va rămâne un factor de stabilitate permanent. Eu cred într-o România puternică, care va influneta mersul în acasta zonă a lumii, și nu numai în Balcani ci și în UE. 

Kelemen Hunor:  Demersul nostru este un act legal, legitim. Autonomia este un legitimă.

Kelemen Hunor:  Nu suntem instrumentul nimănui.

Kelemen Hunor:  Proiectul va fi redactat în limba română, maghiară şi engleză.

Kelemen Hunor:  Există 14 modele de autonomie în Uniunea Europeană, noi am ales unul. Este o adaptare la cadrul juridic românesc a unui stătut din Italia Orice deziderat al maghiarilor poat fi obţinut numai prin dialog cu comunitatea românească.

Kelemen Hunor:  Urmează o perioadă foarte importantă pentru România. Noi propunem o autonomie care nu lezează cu nimic cetăţeanul român. Prin cooperare, dialog rațional și trebuie să arătăm de fiecare data că tot ce dorim noi este și în interesul României.  

Kelemen Hunor:  Toate statele unde există minorități și au cunoscut o dezvoltare puternică au rezvolvat această problemă, a majorității și a relațiilor cu minoritățile. 

Kelemen Hunor:  Propunem o regiune din trei județe, păstrând județele, Covasna, Harghita, Mureș. Cetățenii vor fi egali și nediscriminați. Proiectul înseamnă și o descentralizare puternică,  dar şi preluarea unor atribuții de la Guvernul către regiune. 

Kelemen Hunor:  Proiectu are 97 de articole, față de prima variantă sunt mici schimbări și nuanțe importante. Articolul care vorbea de justiție și raportul etnic într-o instituție a fost modificat. Vorbim despre proporționalitate, am ținut cont de observațiile din zona juriştilor.

Kelemen Hunor:  A sosit momentul pentru încă un pas în ceea ce privește o reconciliere istorică, nu suntem dușmani. Fac un apel la toți actorii sociali, politici, la rațiuni și responsabilitate în dezbaterea proiectului, noi cu cea mai bună intenție îl punem în dezbatere publică. 

Kelemen Hunor:  Mă aștept la o dezbatere foarte aprinsă la început, după care vom putea discută rațional despre aceste subiecte. 

Kelemen Hunor:  Nu am discutat cu partidele politice românești, nici cu PSD, nici cu PDL și PNL. Prima oară trebuie să discutăm cu societatea românească. 

Cele mai citite

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...
Ultima oră
Pe aceeași temă