16.6 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialReabilitarea Cazinoului din Constanța a început… pe hârtie

Reabilitarea Cazinoului din Constanța a început… pe hârtie

De la preluarea de către Compania Națională de Investiții se lucrează la studii preliminare în vederea actualizării documentației de avizare a lucrărilor de intervenție, precum și a documentației economice.

Cazinoul din Constanța a fost preluat, pe 18 decembrie 2014, de către Compania Națională de Investiții de la Consiliul Local Constanța. Lucrările efective nu au început, dar ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Liviu Dragnea, a precizat că în prezent se află în avizare indicatorii tehnico-economici pentru consolidarea și restaurarea clădirii.

”Valoarea estimată este de 9.500.000 de euro, iar decizia privind destinația obiectivului de investiții aparține beneficiarului final, respectiv unității administrativ-teritoriale Constanța”, se arată în răspunsul trimis de minister la interpelarea deputatului liberal Mihai Tararache.

În răspuns se arată că, până în prezent, CNI a contractat serviciile de proiectare pentru actualizarea documentației tehnice realizate în anul 2012, astfel încât acestea să fie corelate cu normativele tehnice în construcții din acest moment și să reflecte situația actuală a clădirii.

”Totodată, în această etapă s-au realizat studii preliminare (studiu hidroenergetic, studiu istoric, realizare relevee, expertiză tehnică la structură) în vederea actualizării documentației de avizare a lucrărilor de intervenție, precum și a documentației economice. Valoarea acestor lucrări realizate este de 199.111 lei fără TVA”, se arată în răspunsul ministerului, răspuns redactat pe 20 martie 2015, făcut public ieri de deputatul constănțean.

În perioada următoare va fi demarată procedura de licitație publică cu privire la contractarea lucrărilor de proiectare și execuție. ”Fondurile vor fi alocate în acest an în corelare cu graficul de execuție al lucrărilor, după încheierea contractului de proiectare și execuție, termenul de finalizare a lucrărilor fiind de 24 de luni de la finalizarea licitației”, a precizat Liviu Dragnea.

24 de luni

Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a anunțat reabilitarea Cazinoului anul trecut, cu numai trei zile înainte de alegerile prezidențiale. ”În luna decembrie începem procedura de licitație pentru proiectare și execuție. Lucrările de reabilitare și reconsolidare a Cazinoului încep în primăvara anului viitor și vor fi finalizate peste doi ani. Dacă nu intervenim, clădirea devine o ruină”, spunea el în noiembrie 2014. Dacă lucrările nu se termină în 24 de luni, cazinoul va reveni la municipalitate. “Neputând contacta şi ademeni nici un investitor privat, de frica procurorilor care să nu mă ia şi să mă bage la beci cum m-au băgat în primăvară, am discutat cu vicepremierul Dragnea şi i-am spus că este o problemă a oraşului şi a ţării. «Haideți să vedem dacă nu puteţi să o finanţaţi cu bani de la Guvern»”, a afirmat Radu Mazăre. După ce va fi reparat, Cazinoul va reveni la municipalitate, dar primarul Constanţei nu ştie ce destinaţie va avea. Potrivit hotărârii Consiliului Local, în cazul în care lucrările nu încep în 24 de luni de la transferul către Compania de Investiţii, atunci Cazinoul va reveni la municipalitate.

Promisiuni repetate

În anul 2011, primarul Constanţei, Radu Mazăre, a anunţat că intenţionează să vândă Cazinoul după ce firma care îl concesionase pe o perioadă de 49 de ani şi care anunţase investiţii de aproximativ 15 milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea monumentului a renunţat la acest proiect din cauza crizei economice. După câteva luni, Elena Udrea, ministrul de atunci al Dezvoltării Regionale şi Turismului, a anunţat că doreşte să preia Cazinoul pentru a-l reabilita, iar acest lucru s-a şi întâmplat. Monumentul avea să revină după numai un an la municipalitate deoarece lucrările pentru reabilitarea acestuia nu începuseră. În luna septembrie 2012, Mazăre a spus că doreşte organizarea unei licitaţii internaţionale pentru a vinde Cazinoul, iar după două luni a anunţat că intenţionează realizarea unui parteneriat public-privat cu o firmă interesată de reabilitarea monumentului şi de folosirea acestuia pentru jocurile de noroc. În luna februarie 2013, Mazăre a anunţat că acest monument urmează să fie reabilitat cu fonduri europene.

În martie 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicușor Constantinescu, a anunţat că a fost aprobată finanţarea pentru reabilitarea Cazinoului, lucrările urmând să fie realizate cu fonduri europene. În februarie 2014, Radu Mazăre a spus că încearcă atragerea unor investitori elvețieni pentru preluarea Cazinoului. În martie 2014, a anunţat că nu va mai fi reabilitat Cazinoul cu fonduri europene în exerciţiul financiar 2007-2013, urmând să fie realizat un studiu care să stabilească ce trebuie să funcţioneze în această clădire. 

 

Cazinoul din Constanța nu mai este folosit de mai bine de un deceniu

Cele mai citite

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă