2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialZid comun contra extremiştilor Statului Islamic

Zid comun contra extremiştilor Statului Islamic

În timp ce preşedintele american, Barack Obama, a definit strategia administraţiei sale pentru o acţiune militară contra Statului Islamic, secretarul său de stat, John Kerry se află într-un amplu turneu în Orientul Mijlociu pentru cooptarea ţărilor arabe la coaliţia internaţională contra teroriştilor sunniţi care ocupă o parte din teritoriile Irakului şi Siriei şi ameninţă întreaga regiune. Ţările din Golf s-au reunit la Jeddah

Liderul de la Casa Albă a autorizat o expansiune majoră a campaniei militare contra jihadiştilor sunniţi din Orientul Mijlociu, incluzând lovituri aeriene americane în Siria şi desfăşurarea de 475 consilieri militari în plus în Irak. Obama a încercat să risipească temerile că SUA se lansează într-o repetare a războaielor din Irak şi Afganistan. În discursul de miercuri seara de la Casa Albă, el a declarat că America este implicată în alcătuirea unei coaliţii mondiale pentru „degradarea şi apoi distrugerea“ teroriştilor Statului Islamic, dar a avertizat că „eradicarea unui cancer” ca SI va fi o sfidare pe termen lung şi va expune riscului soldaţii americani.

Secretarul de Stat american, John Kerry, se află în turneu în Orientul Mijlociu pentru ralierea ţărilor arabe la coaliţia contra SI. Ieri a participat la reuniunea de la Jeddah, în vestul Arabiei Saudite, unde şefii diplomaţiilor a şase monarhii arabe din Golf – Arabia Saudită, Bahrein, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Oman şi Qatar – au dorit să afle mai multe detalii în vederea participării lor la coaliţie. Au fost prezenţi şi reprezentanţii Irakului, Iordaniei, Egiptului şi Turciei şi s-a discutat „problema terorismului în regiune, a organizaţiilor extremiste şi mijloacele de a le combate“.

Reuniunea este considerată crucială pentru SUA, care pune pe picioare o coaliţie mondială contra Statului Islamic, responsabil de atrocităţi în Siria şi Irak. SUA întreţin deja o importantă cooperare militară cu ţările arabe din Golf şi intenţionează să îşi întărească bazele în regiune şi să înmulţească zborurile de supraveghere. În acest dosar, urmează o reuniune a miniştrilor Apărării din regiune.

Şeful diplomaţiei americane a declarat că este vorba de a pune în funcţiune „cea mai amplă coaliţie posibilă de parteneri (…) cu scopul slăbirii şi în final învingerea SI”. Arabia Saudită a răspuns deja să va susţine SUA, dar rămân de convins şi alte state din regiune. Acceptând să primească pe solul său o bază militară americană pentru antrenamentul insurgenţilor sirieni, Arabia Saudită ar urma să convingă şi alte ţări din Golf să se implice în această coaliţie.

Rivalităţile dintre aceste monarhii au slăbit opoziţia armată siriană în profitul Damascului, aceste divergenţe fiind mai acute între Arabia Saudită şi Qatar.

Lumea musulmană reacţionează

După ţările din Golful Persic, este rândul Ligii Arabe să declare că este în favoarea unei soluţii globale pentru a lupta contra jihadiştilor. În faţa ameninţării jihadiştilor Statului Islamic, se pare că lumea musulmană vorbeşte pe o singură voce, arată analişti în media occidentală.

După ce multă vreme au privit cu complezenţă grupurile radicale şi au închis ochii la finanţarea lor de către grupuri private de islamişti, ţările din Golf se declară decise să „acţioneze serios” iar cele din Liga Arabă „vor lua toate măsurile pentru combaterea terorismului la nivel politic, securitar şi ideologic”.

Deşi nu este încă destul de clar cum vor acţiona în cadrul coaliţiei internaţionale iniţiată de Barack Obama, ţările arabe sunt în mod oficial gata să coopereze direct sau indirect. Este o adevărată schimbare de direcţie, în special din partea statelor din Golf, îngrijorate să vadă că SI a pus piciorul la câţiva km distanţă de teritoriile lor. Fatiha Dazi-Heni, cercetător specializat în ţările din Golf la Isrem (Institutul de cercetări strategice al Şcolii militare) aminteşte că atunci când „ISIS, (Statul islamic din Irak şi Siria, vechiul nume al actualului Stat Islamic), s-a instalat în Siria, obiectivul ţărilor din Golf era de a slăbi prezenţa iraniană în Siria, făcută prin intermediul Hezbollah. Şi să încerce să rupă alianţa dintre Bachar al-Assad şi Iran,
inamicul nr.1“.

Expertul arată că „Regele Arabiei Saudite a dat carte albă prinţului Bandar ben-Sultan, faimosul ex-şef al serviciilor secrete saudite, pentru această misiune. Bandar nu a ezitat să întreţină relaţii indirecte cu grupuri radicale. Strategia sa s-a dovedit un eşec şi a fost înlăturat. Abia după discuţii între ministrul de Interne, prinţul Mahomed ben-Nayef, aflat în centrul luptei anti-teroriste în regat, şi Washington, Arabia Saudită şi-a schimbat poziţia şi a acceptat ca Iranul să joace un rol”.

În prezent, teroriştii Statului Islamic au trezit saudiţilor teribilele amintiri ale valului de atentate din perioada 2003-2006, atribuite Al Qaeda. Peste o mie de saudiţi s-au înrolat în SI şi ameninţă Arabia Saudită, care sub această presiune a masat 30.000 de trupe la frontiera irakiană.

Liga Arabă, neputincioasă în rezolvarea crizelor regionale, a regăsit o nouă energie faţă de criza siriană, excluzând regimul lui Bachar al-Assad şi doreşte să se afle în prima linie.

O „lume sângeroasă”

Noul Înalt comisar al ONU pentru drepturile omului, iordanianul Zeid Ra’ad al-Hussein a declarat că jihadiştii care seamănă teroarea în Irak şi Siria, pentru a face să funcţioneze un „stat takfiri“ – termen ce desemnează extremiştii sunniţi – vor să creeze o „lume sângeroasă, ostilă, fără protecţie pentru cei non-takfiri“.

La deschiderea sesiunii Consiliului ONU pentru drepturile omului, la Geneva, oficialul onusian a precizat că „în lumea takfiri, dacă opinia voastră nu se identifică cu a lor – şi a lor este strictă şi inflexibilă – vă veţi pierde dreptul la viaţă“.

În spiritul takfiri, aşa cum am văzut în Nigeria, Afganistan, Pakistan, Yemen, Kenya, Somalia, Mali, Libia, Siria şi Irak şi pretutindeni în lume unde au atacat persoane nevinovate, inclusiv la 11 septembrie, la atentatele din SUA, „nu există iubire faţă de aproape, nu este decât spulberarea tuturor musulmanilor, creştinilor, evreilor şi (…) a restului umanităţii care au altă credinţă
decât a lor“.

Analiştii occidentali consideră că după ce o bună perioadă au privit cu complezență acțiunile grupărilor islamiste radicale, liderii țărilor din Golf sunt decişi acum să acționeze împotriva acestora.

Cele mai citite

Avertizări meteo: Cod portocaliu de vânt puternic și Cod galben de viscol în mai multe regiuni

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis joi dimineață o avertizare de Cod portocaliu pentru intensificări puternice ale vântului. Avertizarea meteorologilor este valabilă până joi...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

Avertizare Salvamont: Risc ridicat de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi

Riscul actual de avalanșă este însemnat și poate crește în următoarele zile, din cauza ninsorilor suplimentare prognozate Salvamont Brașov avertizează că, în această perioadă, riscul...
Ultima oră
Pe aceeași temă