Fidel planului „orice pentru salvarea lui Dan Șova de cătușe“, după trei zile de discuții și tot atâtea ședințe ale conducerii Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a semnat, ieri, hotărârea redactată de Comisia juridică și a trimis-o Monitorului Oficial.
Așa cum a făcut de mai multe ori de când s-a declanșat scandalul Șova, conducerea Senatului a mers și ieri pe artificii și inovații: a aprobat o hotărâre datată 25 martie, prin care constată că nu a fost încuviințată reținerea și arestarea preventivă a lui Dan Șova deoarece solicitarea DNA nu a întrunit numărul minim de voturi cerut de Regulamentul valabil la acea dată. În plus, hotărârea, redactată de Comisia juridică (nu de Departamentul legislativ, așa cum se întâmplă de obicei), a fost semnată de Călin Popescu Tăriceanu și trimisă spre publicare Monitorului Oficial, fără a se mai pune problema unui vot în plen. Adică, exact invers decât s-a întâmplat luni, când același Tăriceanu a insistat ca hotărârea să fie discutată și votată în plenul Senatului.
Contrazicerile lui Tăriceanu
Înainte de a-și pune semnătura pe proiectul de hotărâre redactat de Comisia juridică, președintele Senatului a ținut morțiș să aibă și aprobarea Biroului Permanent, așa că și-a convocat rapid colegii într-o nouă ședință. A treia de luni încoace. Explicația neoficială la avalanșa de ședințe din ultimele zile ar fi că Tăriceanu a încercat să se acopere atât cu votul senatorilor-juriști, cât și cu cel al colegilor din Biroul Permanent, după ce i-a eșuat planul de luni cu votul în plenul Senatului.
Oficial, liderul PLR s-a încurcat în explicații. „În Biroul Permanent am luat act de acest proiect de hotărâre şi l-am şi votat, l-am adoptat şi sigur că îl trimitem spre publicare la Monitorul Oficial“, a spus Tăriceanu. Întrebat cum poate Biroul Permanent să adopte hotărâri în locul plenului, șeful Senatului și-a schimbat brusc răspunsul – „Biroul Permanent nu adoptă hotărâri“ – și a invitat, iritat, presa să facă distincție între adoptare (care ar fi fost în 25 martie), redactare (ieri și azi) și publicare (la o dată ulterioară).
Cât despre dilema „se impune sau nu un vot în plen?”, contrazicerea este și mai clară. Ieri, liderul PLR spunea că nu se impune convocarea unui plen, după ce luni, în ședința Biroului Permanent, zicea colegilor: „Atenție, hotărârea trebuie supusă aprobării plenului. O hotărâre care nu este supusă aprobării plenului eu nu pot s-o semnez“. Ideea a fost repetată de mai multe ori pe parcursul ședinței din 20 aprilie, iar câteva ore mai târziu Tăriceanu a și supus votului plenului o hotărâre (respinsă, după ce a primit doar 2 voturi „pentru“). Potrivit Regulamentului Senatului (art. 130), „legile, hotărârile, moțiunile simple, precum și celelalte acte se adoptă de către Senat prin vot“.
PNL sesizează, din nou, CCR
Potrivit președintelui Comisiei juridice, Cătălin Boboc, Biroul Permanent l-ar fi mandatat „în mod eronat“ pe Călin Popescu Tăriceanu să semneze hotărârea în cazul Șova, iar PNL va ataca actul la Curtea Constituțională. Prin vocea senatorului Alin Tișe, liberalii consideră și că ar fi fost nevoie de un vot în plen pe textul redactat marți de senatorii-juriști. „Comisia juridică nu are atribuții în a redacta hotărâri care ulterior nu ajung în plen“, a susținut Tișe. Liberalii spun că au deja semnăturile necesare sesizării CCR și că ar putea depune chiar astăzi contestația.