Ospătarii vor fi obligaţi să declare la intrarea în tură sumele avute asupra lor, iar Fiscul va avea posibilitatea să îi controleze.
Deşi este departe de momentul la care va stârpi evaziunea din alimentaţia publică – eliberarea bonurilor fiscale fiind mai degrabă excepţie decât regulă în restaurantele şi barurile noastre, Guvernul Ponta doreşte impozitarea bacşişurilor lăsate angajaţilor din alimentaţia publică.
Primele detalii au apărut ieri, când Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă în acest sens. Speranţele Cabinetului Ponta sunt că fiscalizarea bacşişului va aduce bugetului de stat 154 milioane lei în acest an, 300 milioane lei anul viitor, 319 milioane lei în 2017 şi 338 milioane lei în 2018, respectiv 1,11 miliarde lei în circa trei ani şi jumătate. Ordonanţa va fi aplicată de la data publicării în Monitorul Oficial, iar bacşişul este definit ca “suma de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar“.
Firmele stabilesc, printr-un regulament de ordine interioară, dacă veniturile provenite din încasarea bacșișului rămân la dispoziția lor sau constituie o sursă de alte venituri care se distribuie salariaților. Impozitarea propusă vizează taxarea bacşişului ca profit al operatorului economic în cazul în care acesta nu se distribuie salariaţilor, respectiv cu 16% pe profit sau 3% pe venit în cazul microîntreprinderilor. Dacă se decide repartizarea către salariaţi, se impozitează veniturile angajatului din alte surse cu 16%, prin reţinere la sursă, iar sumele suplimentare nu sunt cuprinse în baza de impozitare a contribuţiilor sociale şi a contribuţiilor sociale de sănătate.
La ora începerii programului de lucru, banii personali deţinuţi de angajaţii firmei care își desfășoară activitatea în unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor vor fi înregistraţi într-un registru de bani personali, impune ordonanţa. La solicitarea organelor de control, atunci când se află în incinta unității, angajații operatorului economic vor fi obligați să prezinte sumele de bani aflate asupra lor.
Dacă diferența constatată de inspectorii fiscali va fi până 1% inclusiv, dar nu mai mult de 100 lei inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat, fapta se sancţionează cu avertisment. Abaterile grave vor fi sancţionate cu până la 30.000 amendă şi cu suspendarea pentru 30 de zile a activității.
O lege similară, în vremea lui Ciorbea
În aprilie 1997, fostul ministru de Finanţe Mircea Ciumara emitea o hotărâre conform căreia bacşişurile oferite în sistemul jocurilor de noroc se impozitau şi se treceau în contabilitate. Numărarea bacşişului se făcea pe sistemele video instalate, iar casierilor, ospătarilor, crupierilor le era interzis să poarte haine ale căror buzunare să nu fie cusute. „A fost desfiinţată, au mai existat prevederi similare în anii ,90, acum s-a reînfiinţat. Le este dificil angajaţilor să declare sumele avute la ei căci ei pot fie să facă plăți sau să primească legal bani în timpul programului. Prevederea este un exces de zel“, spune consultantul fiscal Dan Schwartz.