Parlamentarii austrieci au recunoscut „genocidul” armean, înaintea comemorării a 100 de ani de la masacrarea armenilor de către Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial, relatează site-ul TheLocal.at, conform Mediafax.
„24 aprilie 1915 marchează începutul persecuţiilor, care s-au încheiat cu un genocid”, a declarat, miercuri, preşedintele Parlamentului din Austria, Doris Bures, după care i-a invitat pe parlamentari să se ridice şi să ţină un moment de reculegere.
Citește și: Obama evită cuvântul „genocid” în discursul despre masacrarea armenilor
Liderii celor mai importante şase partide austriece au emis de asemenea un comunicat în care afirmă că Austria, în calitate de fost aliat al Imperiului Otoman, avea „datoria de a recunoaşte şi condamna aceste evenimente îngrozitoare drept genocid”.
Ei au cerut Turciei, care respinge folosirea acestui termen, să îşi asume responsabilitatea pentru rolul său în masacrarea armenilor.
„Este datoria Turciei să înfrunte capitolul întunecat şi dureros din trecutul său şi să recunoască drept genocid crimele comise împotriva armenilor în timpul Imperiului Otoman”, se arată în comunicat.
Ministrul armean de Externe, Edward Nalbandian, a afirmat că autorităţile de la Erevan salută decizia Austriei.
Armenii susţin că 1,5 milioane dintre strămoşii lor au fost ucişi într-o campanie militară vizând să extermine poporul armean din Anatolia, regiunea care în prezent constituie estul Turciei.
Însă Turcia insistă că atât turci, cât şi armeni au murit în timp ce forţele otomane luptau împotriva imperiului rus pentru controlul Anatoliei, în cursul Primului Război Mondial.