Ambasadorul României la Londra, Dr. Ion Jinga, a efectuat, în perioada 8-9 septembrie, o vizită de lucru în Insula Jersey. Statul Jersey este posesiune a Coroanei Britanice care se autoguvernează din anul 1204. Aceasta a fost prima vizită a unui ambasador român în Statul Jersey.
Ambasadorul a fost însoţit de Ioan Dascălu, ataşat pe probleme de afaceri interne şi Paul Hussar, consul în cadrul Ambasadei. Vizita se înscrie în strategia Ambasadei României de dezvoltare a relaţiilor cu entităţi locale din Marea Britanie sau posesiuni ale Coroanei britanice, pentru promovarea intereselor României în domeniile economic, financiar, cultural şi social, precum şi pentru cunoaşterea problemelor cu care se confruntă şi a aspiraţiilor comunităţilor româneşti care trăiesc în aceste zone.
Ambasadorul Ion Jinga a avut convorbiri cu Ian Gorst, Prim Ministru al Statului Jersey (Chief Minister of Jersey), Sir Philip Bailhache, Ministru pentru Relaţii Externe, Philip Ozouf, Ministru de Finanţe, Generalul Sir John McColl, Locotenent-Governator (reprezentantul Reginei pe Insula Jersey), William Bailhache, Deputy Bailiff (va prelua funcţia de Bailiff la începutul anului 2015), Richard Corrigan, Director General al Departamentului de Finanţe (Jersey Finance), John Harris, Director General al Comisiei pentru Servicii Financiare, Mike Bowron, Şeful Poliţiei din Jersey, Simon Crowcroft, primarul din St Helier (capitala Statului Jersey), Robert Key, Decanul (Episcopul) Bisericii Anglicane din Jersey, cu reprezentanţi ai mediului bancar şi financiar interesaţi să investească în România, precum şi cu membri ai comunităţii româneşti din Jersey.
Cu ocazia vizitei, a fost semnat Acordul privind recunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere dintre Ministerul Român al Afacerilor Interne şi Departamentul de Transport şi Servicii Tehnice din Insula Jersey.
În toate intâlnirile cu autorităţile din Jersey, ambasadorul a subliniat atenţia pe care autorităţile de la Bucureşti o acordă dezvoltării relaţiilor cu statele şi entităţile unde trăiesc cetaţeni români, pentru facilitarea integrării acestora în mediul local, în calitate de cetăţeni ai Uniunii Europene, care se bucură de toate drepturile ce le sunt conferite prin acest statut. Vizita a avut o importantă componentă economică, ambasadorul român subliniind deschiderea României spre noi parteneriate, spre consolidarea cooperării la nivelul autorităţilor centrale, al Camerelor de Comerţ şi al operatorilor economici, remarcând oportunităţile şi expertiza pe care Jersey le oferă în cadrul sectorului serviciilor financiare.
Adresându-se oaspeţilor prezenţi la Dineul oferit în onoarea sa de către Preşedintele Parlamentului local, la care au participat Primul Ministru, Ministrul pentru Relaţii Externe, Ministrul Educaţiei, Ministru pentru Afaceri Sociale, membri ai Parlamentului şi oameni de afaceri, Ion Jinga a mulţumit pentru atitudinea corectă şi cuvintele apreciative pe care interlocutorii le-au avut la adresa comunităţii româneşti din Jersey, a subliniat contribuţia pozitivă pe care această comunitate o aduce la dezvoltarea insulei şi a arătat că unul din obiectivele vizitei îl constituie dinamizarea relaţiilor economice ale României cu Insula Jersey, impulsionarea dialogului pe teme financiare şi amplificarea schimburilor comerciale.
Discuţiile cu autorităţile din domeniul siguranţei publice au confirmat buna integrare a celor peste 1000 de cetateni români în viaţa economică şi socială din Jersey, cvasi-inexistentă infracţionalităţii cu autori români şi deschiderea ambelor parţi spre cooperare şi schimb de informaţii pentru prevenirea şi combaterea fenomenelor antisociale. În cadrul poliţiei din Jersey activează şi doi ofiţeri români, angajaţi din comunitatea locală.
Vizita a prilejuit şi o întâlnire a ambasadorului cu comunitatea românească din Jersey, care reprezintă aproape 2% din populaţia Statului Jersey, fiind, din punct de vedere numeric, a cincea comunitate străina de pe insulă. Profilul acestei comunităţi include un segment de lucrători care desfăşoară activităţi cu caracter sezonier, în special în domeniile turismului şi serviciilor hoteliere, dar şi o parte bine integrată în societatea din Jersey, unde şi-au stabilit reşedinţa de mai mulţi ani. A fost subliniată atenţia constantă pe care Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti o acordă comunităţilor româneşti din străinătate, importanţa păstrării de către românii din diaspora a legăturilor cu ţara şi a valorilor spirituale ale românismului, precum şi demersurile autorităţilor române privind consolidarea relaţiilor cu Jersey şi măsurile adoptate în sprijinul acestora.
La solicitarea celor prezenţi, ambasadorul Ion Jinga a discutat cu Decanul Bisericii Anglicane din Jersey pentru identificarea unui spaţiu mai adecvat desfăşurării serviciului religios în cadrul Misiunii Ortodoxe Române din Jersey, primind asigurări că situaţia semnalată îşi va găsi rapid o soluţie favorabilă. De asemenea, i-a încurajat pe cei prezenţi să înfiinţeze o asociaţie care să poată organiza evenimente social-culturale prin care să promoveze valorile şi cultura României şi a primit promisiunea primarului oraşului St Helier că va pune la dispoziţia viitoarei asociaţii, cu titlu gratuit, spaţiul unde să aibă loc primul eveniment cultural al comunităţii româneşti din Jersey.
Un alt subiect în discuţiile avute atât cu autorităţile locale cât şi cu românii din Jersey a fost sugestia acestora de înfiinţare a unui Consulat Onorific (în Jersey există peste 20 astfel de consulate). Ambasadorul a arătat că va supune această propunere atenţiei conducerii Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti.
Cu acest prilej, reprezentantul secţiei consulare a Ambasadei României la Londra a oferit asistenţă consulară cetăţenilor români prezenţi, în cadrul unui consulat itinerant.
În semn de apreciere pentru contribuţia adusă la dezvoltarea relaţiilor bilaterale dintre România şi Jersey, autorităţile locale au oferit ambasadorului Ion Jinga “Medalia de Argint a Statului Jersey (The Silver Medal of the States of Jersey).