14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialConducerea comunității evreiești din România: Declarația premierului Ponta, „de neacceptat”. În mandatul...

Conducerea comunității evreiești din România: Declarația premierului Ponta, „de neacceptat”. În mandatul lui Băsescu a funcționat democrația. Răspunsul premierului

Declarația premierului Victor Ponta în care a comparat cei zece ani de mandat ai preşedintelui Traian Băsescu şi perioada nazistă este „o greşeală politică imensă şi de neacceptat”, a declarat preşedintele Comitetului Director al Federației Comunităților Evreiești, deputatul Aurel Vainer.

„În numele Conducerii Federației Comunităților Evreiești din România și în calitatea mea de Deputat în Parlamentul României, doresc să îmi exprim totala surprindere, provocată de declarația dlui. Prim Ministru Victor Ponta care, în esență, compară perioada de 10 ani de mandat a dlui. Președinte Traian Băsescu, cu perioada groaznică de dominație a nazismului și acoliților săi în Germania și în alte state europene”, a afirmat deputatul AurelVainer, preşedintele Comitetului Director al Federației Comunităților Evreiești din România, într-un comunicat oficial citat de Mediafax.

El a precizat că nu poate accepta, ca „reprezentant la vârf al populației evreiești din România, cu activitate de aproape 10 ani în Parlamentul României, trăitor și cunoscător îndeaproape a istoriei țării noastre, după un parcurs al vieții de 8 decenii”, ideea de a se compara o perioadă post-decembristă cu ceea ce a reprezentat puterea nazistă în lume.

„Îmi pun întrebarea: oare acești 10 ani la care se face referire, perioada de mandat a dlui. Băsescu, de viață nemijlocită în România contemporană, poate să fie similară cu viața într-o societate de tip dictatorial, nazist, de atât de tristă amintire? Pentru noi, evreii din România, Holocaustul nu a fost numai o pagină de istorie cu multă, multă suferință, dar mai ales o sursă de învățătură pentru evitarea repetărilor în istorie. Cu atât mai mult, este o realitate evidentă că în perioada menționată a funcţionat şi funcţionează democraţia, instituţiile parlamentare. În numele Comitetului Director al Federației Comunităților Evreiești din România, ne exprimăm profunda noastră dezamăgire şi convingerea fermă că această afirmație este o greşeală politică imensă şi de neacceptat”, se mai arată în comunicat.

Potrivit lui Vainer, cea mai importantă garanție pentru o Românie care să poată prospera mai departe, în pace și siguranță națională, o reprezintă prezența ca membru deplin al Uniunii Europene și NATO.

„Ne doare enorm să auzim o paralelă între regimul nazist și aceşti ani de democraţie românească, cu toate lipsurile, cu toate bunele şi mai puţin bunele ei. Oricât de grea și de dură ar fi bătălia politică, nu putem accepta şi nu putem crede că un lider politic de astăzi poate face astfel de afirmații. Folosesc și acest prilej pentru a reaminti spusele marelui om politic român, Iuliu Maniu, potrivit căruia «nu am dușmani politici, ci doar adversari politici». Acest lucru este cu atât mai valabil astăzi, într-o conjunctură politică internațională extrem de complexă și delicată. Cea mai importantă garanție pentru o Românie care să poată prospera mai departe, în pace și siguranță națională, o reprezintă prezența țării noastre astăzi, ca membru deplin al Uniunii Europene și NATO”, se mai arată în comunicat.

După publicarea acestei reacții a comunității evreiești din România, premierul Ponta a declarat că a mers la grupul minorităţilor naţionale pentru a avea o lămurire cu deputatul Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

„Consider toată această propagandă începută împotriva declaraţiilor mele politice legate de domnul Băsescu ca fiind exagerată. Când Traian Băsescu spune despre mine şi despre noi că suntem bolşevici şi comunişti, nu cred că neagă că în România s-au produs crime comise de comunişti. Singura persoană cu care trebuia să mă lămuresc şi m-am lămurit – de aceea am şi mers la grupul minorităţilor – era domnul Vainer, care fusese indus în eroare de o propagandă apărută în presă”, a declarat Victor Ponta.

El a susținut că a considerat întotdeauna şi a asumat în numele României şi al Guvernului responsabilitatea la nivel european şi a României în ceea ce priveşte Holocaustul, având întotdeauna o atitudine foarte clară de recunoaştere şi de asumare a acestui lucru. „Sunt declaraţii politice între mine şi domnul Băsescu pornite din radicalizarea opiniilor pe care le avem unul despre celălalt. Ca din asta să faci o propagandă împotriva României, a Guvernului, mi se pare o exagerare şi cred că cei care vor să scoată bătălia politică dintre mine şi domnul Bsăescu şi să o facă aşa un caz naţional şi internaţional greşesc”, a spus Ponta.

Întrebat dacă, în urma discuţiilor cu Aurel Vainer, urma să prezinte în Parlament o precizare referitoare la afirmaţia sa prin care compara efectele regimului Băsescu cu cele ale regimului nazist, Ponta a răspuns: „Nu, cred că e o neînţelegere”.

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică, la Antena 3, că va urma „o perioadă în care trebuie pur şi simplu să ne pregătim de debăsificarea societăţii româneşti”. „Cred că efectele asupra societăţii româneşti lăsate de cei 10 ani de regim Traian Băsescu sunt destul de asemănătoare cu cele lăsate de regimul nazist în Germania”, a spus Ponta.

Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă