Primăria din localitate a luat primele măsuri împotriva deciziei CEDO care o obligă să semneze autorizația de construire și întreabă cum s-a apărat statul român în acest caz.
Vestea că Primăria Năvodari a fost obligată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului să semneze autorizația de construire pentru o groapă de deșeuri toxice a pus pe jar atât autoritățile, cât și locuitorii. Nici unii, nici alții nu au stat cu mâinile în sân. Viceprimarul Florin Chelaru a discutat deja cu toți parlamentarii din Constanța și le-a pus la dispoziție toată documentația referitoare la caz, astfel încât ei să poată face un memoriu și să ceară în Parlament ca Ministerul Afacerilor Externe să explice cum s-a ajuns în situația aceasta și să lupte în continuare.
Citește și: Năvodari, obligată de CEDO să devină groapa de gunoi a Europei
”Eu sper că instanțele din România vor avea continuitate și vor arăta că atunci când au spus că sunt documente false în a da această autorizație înseamnă că așa este. Eu personal dacă semnez acum autorizația înseamnă că încalc trei instanțe”, a spus viceprimarul Florin Chelaru.
Acesta se referă la faptul că fostul primar, Tudorel Calapod, se află în închisoare, unde execută o pedeapsă de trei ani și jumătate de închisoare tocmai pentru că a semnat autorizația de construcție în acest caz. Din primele informații, decizia CEDO se bazează pe unele hotărâri ale instanței mai vechi, care sunt emise înainte de această decizie.
”Am făcut o revizuire internă și o suspendare, pe care le-am și depus, deoarece documentele care au stat la baza acestei autorizații sunt considerate false de trei instanțe din România: Tribunalul Constanța, Curtea de Apel, Înalta Curte de Casație și Justiție”, a spus Florin Chelaru.
Acesta a menționat că a depus deja actele la Tribunalul Constanța și a fost deja înregistrat. De asemenea, a trimis la MAE un dosar cu toată documentația care a stat la baza hotărârii instanțelor din România și va merge personal în audiență.
”Nu este o cauză pierdută. Avem două luni la dispoziție”, a conchis acesta. Florin Chelaru a mai spus odată că nu va semna această autorizație și că își va da demisia dacă va fi obligat să o facă.
Se pregătesc de proteste
Locuitorii din Năvodari se pregătesc de proteste. Părintele Salomia Andrei, preot paroh la Biserica Buna Vestire din Năvodari și, totodată, reprezentant al Consiliului Consultativ al Orașului, spune că oamenii sunt hotărâți să treacă la manifestări legale împotriva construirii acestei gropi de gunoi.
”Primul pas este un memoriu pe care îl vor semna cel puțin 20.000 de cetățeni, pe care vrem să îl trimitem Președinției, Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Mediului, pentru că nu înțelegem cum au aprobat această groapă în orașul Constanța. Vom organiza apoi un marș de protest. Mai departe vom vedea ce va fi. Sperăm să nu fie nevoie să mergem la București, pentru că oamenii au spus că, dacă este nevoie, și eu sper să nu fie așa, mergem la Bucureși, 10.000 de oameni, câți va fi nevoie. Cetățenii sunt foarte uniți, au înțeles că este în joc viața noastră, a copiilor noștri, este în joc viața orașului nostru”, spune părintele Andrei. Acesta a mărturisit că oamenii sunt hotărâți să facă un lanț uman în jurul zonei unde trebuie să se construiască groapa, dacă va fi nevoie.
Petiție online
Pe internet a început deja strângerea de semnături împotriva construirii acestei gropi, care se va întinde pe 15 hectare. Aproape 700 de persoane semnaseră deja, până la ora redactării acestui material, să și-au exprimat revolta.”Trebuie sa fim fermi în a apăra dreptul nostru și al copiilor noștri la un mediu de viață sănătos, așa cum îl doresc și cei din țară care vor să-și verse gunoiul la noi, în loc să-l păstreze pentru copii lor!”; ”Nu vrem groapă de deșeuri în Năvodari… rușine mafiei”; ”Năvodariul nu este ghena nimănui!” – acestea sunt doar câteva dintre mesajele transmise pe site.