Criteriile ferestrelor de calitate
Față de ramele clasice din lemn sau din aluminiu, profilele PVC pot asigura cel mai bun coeficient de izolare termică și fonică în condiţiile unui raport calitate-preț superior. Izolarea este cu atât mai bună cu cât profilul tâmplăriei este compus din mai multe camere interioare de izolare, arhitectura lor interioară, precum şi adâncimea de încastrare în zid. Iar o fereastră cu adevărat durabilă trebuie să respecte aceste criterii, fiind totodată adaptată zonei geografice în care se află locuința. Pentru clima din țara noastră, specialiştii recomandă profilele PVC care cuprind cel puțin 5 camere interioare de izolare (actualmente se merge la 7 camere) și o lățime de încastrare în zid de minimum 70 mm.
“Proprietarii au devenit tot mai deschiși să privească alegerea unei ferestre ca pe o investiție pe termen lung, fie că vorbim despre culoare, textură sau finisaje. Implicit, au devenit tot mai atenți la calitatea și profesionalismul montajului” spune Alexandru Oancea, marketing manager la VEKA România
Alexandru Oancea
Un profil puternic este completat de un pachet de sticlă adecvat, care cuprinde două, trei, cinci sau chiar şapte foi de geam. Acest sistem modern izolează mai bine din punct de vedere termic și fonic, față de cel clasic, compus dintr-o singură foaie de geam. Și pentru că intrăm în sezonul rece, când locuința trebuie să fie cât mai călduroasă, acest ansamblu va asigura un confort termic sporit, limitând pierderile de căldură.
În lunile de vară, însă, locuința trebuie să fie cât mai ferită de razele dogoritoare ale soarelui, iar pentru acest lucru se poate opta pentru un pachet de sticla reflexivă care va face față cu brio chiar și celor mai însorite zile.
Cum întreținem corect o fereastră?
Întreținerea corectă a ferestrei este unul dintre cei mai importanți factori care asigură durabilitatea acestora, fie că vorbim despre reguli esențiale, până la rutina de curățare. Carențele de întreținere, mai ales în combinație cu influențele de mediu, pot determina daune permanente ale suprafeței, precum îngălbenirea profilelor albe, zgârierea sau decolorarea suprafețelor colorate.
Imediat după montarea ferestrelor, este importantă îndepărtarea foliei de protecție, pentru că ea va deveni tot mai greu de înlăturat pe măsură ce crește expunerea la soare. Prioritară este și îndepărtarea eventualelor pete de vopsea, mortar, adeziv sau alte produse, folosind săpun cu pH neutru și perii sau bureți neabrazivi.
Pe termen lung, profilul de PVC poate fi curățat cu soluții de concentrație slabă, săpun cu pH neutru sau formule recomandate de furnizorul profilului. Apa murdară, precum și reziduurile care nu sunt provocate de fenomene meteorologice naturale, cum ar fi crema cu factor de protecție solară, pot lăsa pete pe suprafața profilului.
Mai mult, este recomandabil ca, periodic, în funcție de recomandările furnizorului feroneriei, să fie aplicate reglaje ale tâmplăriei, mai ales la schimbările de temperatură.