17.4 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecial1 Mai pe litoral – ghid complet de minivacanță

1 Mai pe litoral – ghid complet de minivacanță

Turiștii care merg în stațiunile din Constanța în acest weekend sunt așteptați cu zeci de ­evenimente.

Mamaia și Vama Veche sunt ocupate în proporție de 100% în acest weekend. Vremea se anunță bună de 1 Mai și înnorată în rest, iar toată lumea speră să nu plouă. În ceea ce privește pregătirile, în stațiunile menționate se organizează cele mai multe evenimente. Dacă alegeți altceva, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral vă anunță că plajele de pe tot litoralul sunt pregătite în proporție de 90%. Acestea au fost igienizate, au fost adunate gunoaiele și scoicile și au fost pregătite gardurile cu rol de protecţie împotriva eroziunii eoliene. Salvamarii au anunțat că vor fi la post, chiar dacă o vor face benevol.

Eforturi fac și autoritățile locale din Mangalia, dar numărul de hoteluri deschise în stațiunile din sud este mic. Asigurări că totul este gata pentru minivacanță a dat, în Constanța, miercuri după-amiază, Simona Man, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism. ”Credem că va fi un sezon în care turiştii vor fi mulţumiţi de ceea ce le vor oferi aceste structuri turistice”, a spus Simona Man. La numai câteva ore de la această declarație, prim-ministrul a revocat-o însă din funcție. Activitatea acesteia a fost criticată în ultimele luni de operatorii din turism pe diverse subiecte, pornind de la faptul că legea voucherelor de vacanță nu se aplică și ajungând la probleme de impozitare și la faptul că în unele stațiuni încă se lucrează. Chiar ­înainte de demitere, Virgil Stancu, ­reprezentantul Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, reclama faptul că hotelierii sunt obligați să deschidă de 1 Mai. „Nu ne mai obligaţi să deschidem la 1 Mai pentru că vă spun că în sudul litoralului nici 10 la sută din unităţi nu sunt pregătite să deschidă la 1 Mai, ne obligaţi să deschidem la 1 Mai printr-o lege neconstituţională”, a ­declarat el.

Frică de controale

Hotelierii au cerut insistent ca autoritățile statului să nu controleze în forță unitățile de cazare și alimentație chiar în vacanța de 1 Mai, ci înainte și după. ”Rolul nostru în acest weekend este de a oferi servicii de calitate în industria ospitalităţii de pe litoral şi din Delta Dunării, servicii de care şi noi să fim mândri. Vreau ca dumneavoastră (n.r. – ANT) să vă asiguraţi că facem front comun nu pentru a răspune instituţiilor de control în acest weekend, pentru că nu asta trebuie să facem, în momentul în care noi cheltuim de patru luni nişte bani şi facem nişte campanii, mergem la târguri internaţionale de turism pe fondurile noastre, pentru că am dus acolo adevărate ­show-uri de promovare, noi investim strângem bani de la toţi agenţii economici pentru a colecta aceste fonduri, autorităţile locale lucrează împreună cu noi, cu toţii vrem să iasă bine acest weekend. Ar fi culmea în timp ce suntem cu agenţii din Turcia şi Italia să ne trezim cu un control care închide unitatea de cazare. Controalele să fie după data de 4 mai sau înainte de 1 mai”, a afirmat Corina Martin. Aceasta spune că se așteaptă 40.000 de turiști, cu 5.000 mai mult decât estimările de la începutul săptămânii.

Programul evenimentelor

Ziua de 1 Mai marchează, oficial, deschiderea sezonului estival. Ca de obicei în ultimii ani, debutul are loc prin Parada litoralului românesc, organizată chiar de 1 Mai de Asociația de Promovare Litoral – Delta Dunării. În intervalul orar 16:00-19.00, pe traseul Telegondola (parcare) – Mamaia – oprire 5 minute la Club Bellaggio – Mamaia (pâna la Butoaie) – retur – Hotel Oxford Constanța – Bd. Al. Lăpușneanu (zona Dacia) – Bd. Tomis – oprire 15 minute lângă Primăria Constanța pentru dansuri grecești și flash mob – Str. Traian – Str. Termele Romane – Bd. Elisabeta – oprire 20 minute în Portul Tomis – retur din Portul Tomis – Poarta 1 – Bd. Tomis – Str. Mircea cel Bătrân – Bd. Mamaia – Telegondolă. La paradă vor participa autobuze etajate, carul prietenilor Facebook, motocicletele Seawolves, masinile retro de la Retromobil Club Constanța și mașinile de drift de la Smart Driving Series.

Evenimente sunt anunțate în toate stațiunile. În Mamaia, cele mai așteptate sunt petrecerile în cluburi și pe plajă. Au confirmat că vor fi deschise Fratelli, Le Gaga, Bellagio, Ego, Crema, Harlequin, Luv, Oha ­Beach, Kudos Beach, Cafe del Mar, Princess, Papaya Beach, Rapana Beach, Martinez, Tan Tan, Ammos Beach. De astăzi până pe 3 mai, în nordul stațiunii are loc festivalul de muzică electronică Sunwaves. Vor mai fi organizate concerte Skrillex, Luciano, ­Cesar Merveille, Ernesto Ferreyra, EZIKIEL, Felipe Valenzuela, Gianni Callipari, Julietta – toate la Enigma Beach Mamaia.

În Eforie Sud se organizează, în perioada 1 – 3 mai, în parcul primăriei, expoziția de antichități “Târgul colecționarilor Antica” (program 8:00-20:00), iar în Eforie Nord puteți participa, pe 1 mai, la Sailors Open Day” – Marina Eforie – un eveniment cu tematică nautică ce include plimbări pe mare, degustare de vinuri și un concert Trupa ­Veche.

Ce se întâmplă în sudul ­litoralului

Cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional Crazy Salsa Fest va avea loc anul acesta în perioada 30 aprilie – 3 mai, la Neptun. Deschiderea oficială a sezonului va fi marcată de Caravana “Crazy Salsa Fest” și „1 Mai Tunning Fest”, unde aproximativ 80 de maşini tunate, zeci de motoare și 2 tiruri în care vor dansa iubitorii de muzică latino vor defila din stațiunea Neptun până în Portul Turistic Mangalia. Un spectacol de dans şi muzică în aer liber se va desfășura apoi pe scena plutitoare din zona falezei Mangalia. La eveniment vor fi prezenți artiști din țară și străinătate, precum și trupe de copii de la mai multe școli de dans din România, care vor încânta publicul cu momente coregrafice spectaculoase. Pe parcursul celor trei zile, festivalul va cuprinde mai multe evenimente de profil, la care vor participa peste 300 de dansatori. Astfel, vor avea loc show-uri, workshop-uri, party-uri şi competiţii, cursuri de dans susţinute de instructori renumiţi din ţară şi din străinătate, alături de ore de etichetă a dansului. Gazde vor fi MC precum Wilmark, Briggite Christine Preda sau Justinian Radu. La festivalul de salsa din acest an vor veni și artiști din SUA, Italia, Malaga, Bulgaria.

Împătimiții de tuning și competiții auto vor avea parte și ei de zile pline de distracție, în perioada 1-3 mai, la Mangalia. Asociația Autocustoms în colaborare cu Primăria Mangalia organizează evenimentul auto 1 Mai Tunning Fest, în Portul Turistic Mangalia. Anul acesta, organizatorii propun o serie de concursuri de Car Audio, Tuning Auto & Moto, Drift, precum și demonstrații cu piloți profesioniști CNVC. Tot în ziua de 1 mai, Corala Bărbătească „Armonia” şi Orchestra Folclorică „Muzica Divertis” vor concerta, la Casa de Cultură din Mangalia, într-un spectacol extraordinar de folclor şi interpretare coral-instrumentală.

În Vama Veche, în datele de 1 și 2 mai are loc Fisheye Fest, un festival de artă și pescuit.

Petreceri câmpenești, cu muzică populară, ușoară și dansuri, sunt organizate și în Năvodari, în tabăra de copii, și în comuna Seimeni, lângă Cernavodă.

Telegondola și autobuzele etajate ies din hibernare

În perioada 1-3 mai 2015, Telegondola va funcționa zilnic între orele 10.00 – 20.00. Tariful este de 20 lei de persoană pentru o călătorie. Copiii sub șapte ani și persoanele cu handicap beneficiază de transport gratuit. În aceeași perioadă ies pe traseu autobuzele etajate. Acestea vor circula între 10.00 și 20.00 zilnic, cu o frecvență de 45 de minute. Plecarea se face de la gară. Traseul este cel consacrat „Mamaia Estival”: Gară – Bd. Ferdinand – Str. Mircea cel Bătrân – Bd. Mamaia până la capătul stațiunii la Hotel Caraiman și retur pe Bd. Mamaia – Bd. Tomis – Bd. Ferdinand – Gară. Biletele de transport se pot procura numai în autobuz, la prețul de 5 lei.

SIGURANȚĂ. Sute de polițiști și 15 radare

Până pe 3 mai, peste 400 de poliţişti vor fi la datorie zilnic, în plus faţă de dispozitivul curent, din structurile de investigare a fraudelor, de ordine publică, poliţie rutieră, investigaţii criminale, criminalistic, cei care gestionează domeniul armelor şi substanţelor periculoase şi alte structuri de poliţie. Polițiștii se vor concentra cu precădere la stațiunile Mamaia și Vama Veche. Vor fi prezenţi însă în toate stațiunile, în zonele de agrement, ale cluburilor de pe litoralul Mării Negre, dar și în gări și autogări. Poliţiştii rutieri vor acționa cu peste 15 aparate radar, care vor fi amplasate pe principalele artere de circulaţie pentru impunerea normelor rutiere, oamenii legii constănţeni acţionând şi pentru prevenirea şi combaterea tuturor evenimentelor rutiere negative ce au drept cauză conducerea autovehiculelor sub influenţa alcoolului sau a substanţelor interzise.

MĂSURI. Plan pentru întregul sezon

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa, Garda de Coastă, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa şi Gruparea de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanţa au întocmit împreună un plan de măsuri pentru sezonul estival care începe astăzi. Astfel, vor fi alocaţi 200 poliţişti, 133 poliţişti aparţinând Gărzii de Coastă, 108 jandarmi aparţinând Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa şi 238 jandarmi aparţinând Grupării de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanţa care vor acţiona în staţiunile litorale, la care se adaugă şi lucrătorii MAI care vor acţiona şi în restul localităţilor din judeţul Constanţa. ”Sunt constituite echipe, care vor lucra 24/24 ore în toate staţiunile, fiind identificate două zone cu aglomerare foarte mare, Mamaia şi Vama Veche. Pe lângă activităţile zilnice desfăşurate de echipele astfel constituite, vor mai fi şi echipe speciale care vor acţiona numai pe cele două zone, scopul tuturor acţiunilor fiind acela de prevenire. Vor fi constituite echipe pentru combaterea comerţului ilicit şi echipe care vor acţiona în zona cluburilor”, au declarat reprezentanții Prefecturii Constanța.

Garda de Coasta va mai participa pe perioada sezonului estival şi cu 21 mijloace de mobilitate terestră şi 6 mijloace de mobilitate navală. Inspectoratul de Jandarmi Judeţean va avea un dispozitiv de menţinere a ordinii şi siguranţei publice în municipiul Constanţa, inclusiv faleză port şi plaja Modern. ­Direcţia Sanitară Veterinară și Direcţia de Sănătate Publică vor efectua controale specifice. ­Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa va acţiona pe cele trei zone operaţionale ale ­Comandamentului Litoral, respectiv: Mamaia – Năvodari; Eforie – Costineşti şi Mangalia – Saturn, Neptun, Venus, Jupiter, 2 Mai, Vama Veche. La acţiunile desfăşurate în cadrul Comandamentului vor participa şi colegi detaşaţi de la alte Comisariate judeţene din ţară.

» Una dintre cele mai importante noutăți ale sezonului este faptul că în Mamaia nu se vor mai organiza caravanele estivale, care i-au dat ocazia primarului Radu Mazăre, aflat acum în arest, să se dea în spectacol. La propunerea viceprimarului Decebal Făgădău, consilierii au votat ieri anularea acestora.

 

Cele mai citite

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă