11 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSportFormula 1Cadourile otrăvite ale baronului-spion PSD Nichita, REȚINUT de DNA. Poliția Locală din...

Cadourile otrăvite ale baronului-spion PSD Nichita, REȚINUT de DNA. Poliția Locală din Iași era serviciul său de spionaj

UPDATE ora 21.20

Gheorghe Nichita a fost eliberat de instanța Tribunalului București, care a respins cererea de arestare a DNA. Instanța a dispus punerea sub control judiciar a edilului din Iași. Aceeași decizie a fost luată și pentru șefii Poliției locale, care transformaseră poliția în oficina de spionaj a primarului. DNA poate face contestatia la instanta Curții de Apel București.

UPDATE ora 11.30

Baronul PSD Gheorghe Nichita a dăruit unui prieten un telefon mobil, care avea montat un dispozitiv tip "spy", pentru a-i intercepta comunicațiile, inclusiv pe cele de tip Skype sau WhatsApp. Alte date care îl interesau pe primar erau cele referitoare la locații (prin GPS) , fotografii, videoclipuri, e-mail-uri, SMS-uri. Primarul Iașilor a fost reținut de DNA pentru  mai multe infracțiuni de tip "spionaj".  

Potrivit DNA, Gheorghe NICHITA a săvârșit infracțiunilor de: 

         -instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (cinci acte materiale,-instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, -instigare la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic,

          -instigare la infracţiunea de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Au fost reținuți și șefii Poliției Locale, respectiv directorul general Liviu Mihai Hliboceanu și șeful de serviciu Ștefan Avîrvarei, care, la solicitarea primarului Nichita, au transformat instituția pe care o conduceau în oficină de spionaj în interesul edilului.

Directorul general al Poliției Locale Iași, Liviu HLIBOCEANU, este  acuzat de  săvârșirea infracțiunilor de

          -folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (3 acte materiale),-abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. 

Șeful de serviciu din cadrul Poliției Locale, Ștefan AVÎRVAREI, este acuzat de  cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:-folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii,-complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, 
-infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, 
-acces ilegal la un sistem informatic, 
-operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice. 

Rezumatul faptelor "spionilor" Nichita, Hliboceanu și Avîrvarei

Potrivit DNA, "în perioada ianuarie-aprilie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe, abuzând de funcţia deţinută, respectiv primar al Municipiului Iaşi, în mod repetat, i-a determinat pe inculpații Hliboceanu Liviu Mihai și Avîrvarei Ștefan, funcţionari publici în cadrul Poliției Locale Iași, dar și pe alte persoane din cadrul instituției pe care o conducea, să efectueze, personal sau prin intermediari, verificări în baze de date care conțin informații ce nu sunt destinate publicității, iar ulterior să folosească informaţiile astfel obținute şi să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informaţii, pentru a obține personal foloase nepatrimoniale necuvenite.

În aceeași perioadă, inculpatul Nichita Gheorghe, cu intenție, i-a determinat pe ceilalți doi inculpați, funcționari publici în cadrul Poliției Locale Iași, să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin efectuarea, fie personal, fie prin intermediul altor angajați ai Poliției Locale, a unor activități de supraveghere a unei persoane, cu consecința prejudicierii intereselor legale ale instituției din care făceau parte și pentru a obține un folos nepatrimonial necuvenit.

Cheltuielile cu filajul în interes propriu, decontate de instituția publică. Se spiona și când șeful Nichita era plecat din localitate

În același context, în cursul lunii martie 2015, inculpatul Avîrvarei Ştefan a dat ajutor unei persoane necunoscute din cadrul Primăriei Municipiului Iași, pentru ca aceasta, la instigarea inculpatului Nichita Gheorghe, să-și îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul efectuării unor transferuri bancare în valoare de 2.000 lei în contul lui unui angajat al unei instituții publice, aflată în subordinea acestuia din urmă
Suma de bani reprezenta cheltuielile făcute de angajatul respectiv, în timpul activităților de supraveghere. 
Acest lucru a avut drept consecință vătămarea intereselor legale ale Primăriei Municipiului Iași și producerea unei pagube în același cuantum patrimoniului acesteia, în scopul de a-i asigura inculpatului Nichita Gheorghe un folos necuvenit.
De menționat, este faptul că activitățile de supraveghere, despre care inculpatul Nichita Gheorghe era ținut la curent în timp real, continuau și atunci când acesta era plecat din localitate.

Pui un "SPY" în telefonul dăruit și poți supraveghea permanent un prieten

În cursul lunii aprilie 2015, pentru a avea un control permanent asupra activităților zilnice ale persoanei supravegheate, inculpatul Avîrvarei Ștefan, determinat de inculpatul Nichita Gheorghe, a achiziționat un program informatic conceput în scopul de a asigura accesul fără drept la un sistem informatic și a deținut această aplicație pe care a pus-o ulterior la dispoziția acestuia din urmă, în același scop.

Această aplicație de tip “spy” a fost instalată din dispoziția inculpatului Nichita Gheorghe pe un telefon mobil ce a fost dăruit ulterior persoanei supravegheate.

În cursul aceleiași luni, primarul municipiului Iași, Nichita Gheorghe, l-a determinat pe inculpatul Avîrvarei Ștefan să acceseze fără drept sistemul informatic aparținând persoanei supravegheate, în scopul de a obține date informatice referitoare la locaţia GPS, fotografii, videoclipuri, e-mail-uri, mesaje tip SMS, transmisii de date realizate prin aplicaţii Skype, WhatsApp.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații. 
––

UPDATE ora 02.00  Primarul PSD Iași Gheorghe Nichita a fost REȚINUT de DNA. El va fi prezentat instanței pentru arestare preventivă. Nichita este acuzat, între altele, că a transformat Poliția Locală din directa sa subordine în serviciu personal de spionaj. 

UPDATE ora 24.00 Primarul Gheorghe Nichita era încă în audieri, însă spionii săi principali Liviu Hliboceanu, șeful Poliției Locale Iași, și Ștefan Avîrvarei, sef de serviciu la aceeași Poliție locală, au fost reținuți pentru 24 de ore. Pentru reținuți, DNA cere arestarea preventivă.

​–-

Gheorghe Nichita, primarul PSD al Iașilor, adus la București cu duba DNA, riscă REȚINEREA pentru abuz în serviciu. Nichita ar fi transformat Poliția Locală, din directa sa subordine, în serviciu personal de spionaj, spun surse judiciare.

La sediul central al DNA au fost aduși mai mulți polițiști implicați în spionaj pentru primarul Nichita, între care șeful Poliției Locale, Liviu Hliboceanu (REȚINUT în jurul orei 22.00), șeful de serviciu Ștefan Avîrvarei (REȚINUT în jurul orei 23.00), polițiștii Junica Gheorghe Gelu, Băcioiu, alte persoane.

De la Primăria Iași au fost aduși la DNA București  trei șefi din cadrul Primăriei Iași, respectiv Adina Samson ( șef Serviciu Managementul Calității), Dumitru Tomorug (directorul Direcției Tehnice și de Investiții)  și Eugen Chișcă (fostul șofer al lui Nichita, ridicat la rangul de șef Serviciu Administrativ)

Nichita este primul baron local vizat de DNA pentru acțiuni specifice serviciilor secrete.

Acest mod de lucru poate explica și motivele pentru care Nichita este un primar longeviv – de 12 ani pe funcție! De asemenea, poate oferi răspunsuri la modul în care Nichita  și-a consolidat poziția în PSD – este vicepreședinte -, și poate explica și modul în care i-a crescut averea: de la un om sărac, la bogății de baron local, cu resurse pentru a organiza o nuntă de prințesă pentru fiica sa.

Nichita spiona colegi de partid, adversari politici și oameni de afaceri – surse

Potrivit procurorilor DNA, de la începutul acestui an Nichita  ar fi solicitat Poliției Locale să supravegheze operativ  anumite persoane, asemenea serviciilor secrete sau asociațiilor de detectivi.

Între persoanele vizate de primarul Nichita s-ar fi aflat colegi de partid, adversari politici și oameni de afaceri, spun surse din Iași. Primarul ar fi vrut să știe ce pun la cale acele persoane și cu cine se întâlnesc pentru că informația înseamnă putere și, cu ajutorul informațiilor,  îi putea controla, spun specialiștii.

Pentru a afla cu cine se întâlnesc persoanele care îl interesau, primarul Nichita îi punea pe polițiștii din subordinea sa directă să-i identifice după numărul mașinii cu care veneau la locul întâlniri. Pentru acest lucru, polițiștii locali intrau, fără drept, în baza de date a Ministerului de Interne.

Acțiunile de filaj ale polițiștilor erau operațiuni asemănătoare serviciilor secrete deoarece mașinile Poliției Locale trebuia să urmărească și deplasările persoanelor vizate de Nichita.

Din angrenajul operațiunilor de spionaj ale primarului Nichita lipsesc doar interceptările, despre care anchetatorii nu au pomenit până acum.

Cum spiona Nichita de Iași

Pentru a obține informații despre anumite persoane, primarul Gheorghe Nichita ordona șefului Poliției Locale Iași, Liviu Hliboceanu (REȚINUT de DNA)  și șefului de serviciu  Ștefan Avîrvarei să  trimită polițiști în diverse locuri pentru a afla cu cine se întâlnesc anumite persoane.  Aceștia transmiteau ordinele subordonaților pentru a se constitui echipaje de urmărire.

De multe ori, polițiștii comunitari erau obligați să stea lângă garduri, pe la ușile restaurantelor pentru a urmări diverse persoane.

Când cei urmăriți “se puneau în mișcare”, polițiștii erau obligați, la ordinul lui Nichita, să-i urmărească cu mașinile din dotare.

Șefii Poliției Locale erau obligați să-i raporteze periodic lui Nichita  “mișcările” persoanelor urmărite, cu cine se întâlneau, cât stăteau în anumite locuri, unde pleacă, de unde vin.

După identificarea  persoanelor necunoscute (identificarea se făcea după numărul mașinii, din baza de date a Ministerului de Interne), Nichita îi punea pe polițiști să le facă și “ fișa biografică”, tot din bazele de date ale autorităților. Accesarea bazelor de date fără autorizație și în scopuri personale reprezintă infracțiune.

Cheltuielile cu “spionajul” erau decontate de șefii Poliției Locale, Hilboceanu și Avîrvarei, prin ordine de serviciu în care treceau activități și deplasari profesionale, deși în realitate foloseau mașinile și combustibilul pentru interesul personal al lui Nichita.

Probele procurorilor

DNA a făcut percheziții ieri, în Iași, în 18 locații, între care Primăria Iași, Poliția Locală Iași, societatea de salubritate „Salubris”, la domiciliile unor supecți precum  primarul Nichita,  șeful Poliției Locale, Liviu Hliboceanu, adjunctul acestuia, Georgel Grumeza, șeful de serviciu Ștefan Avîrvarei, la alte persoane fizice și la firme.

În urma perchezițiilor de ieri, procurorii anticorupție au ridicat probe (documente), laptopuri, unități centrale ale unor calculatoare, stickuri de memorie, reportofoane (ceea ce înseamnă că primarul își înregistra anumite întâlniri/discuții). De asemenea, la dosar există multe interceptări, realizate cu sprijinul SRI. Nichita a fost înregistrat și când dădea ordine pentru urmărirea unor persoane, spun surse judiciare.

Amănunt "picant": la domiciliul unui dintre șefii Poliției Locale Iași au fost găsite câteva țigări cu marihuana.

Cele mai citite

Creștere în comerțul auto și moto: Cifra de afaceri a urcat cu 2,4% în primele zece luni ale anului

Creșterea este susținută, în principal, de avansul înregistrat în comerțul cu motociclete, comerțul cu piese și accesorii auto și comerțul cu autovehicule Volumul cifrei de...

Cum să creezi un impact vizual impresionant prin detalii subtile în decorul casei tale

În lumea designului interior, detaliile mici au puterea de a transforma un spațiu obișnuit într-unul remarcabil și memorabil. Chiar dacă pot părea nesemnificative...

Nicușor Dan explică de ce a ales să poarte cravată când și-a anunțat candidatura la președinție

Nicușor Dan a declarat marți seara că a decis să poarte cravată în mod intenționat, pentru că așa este „identificat” ca președinte. Întrebat, marți seara,...
Ultima oră
Pe aceeași temă