Curtea Constituțională a decis că este neconstituțională hotărârea Senatului în cazul Dan Șova, semnată de Călin Popescu Tăriceanu la aproape o lună de la votul din 25 martie. După publicarea motivării CCR, social-democrații vor merge, cel mai probabil, pe varianta reluării votului, urmând ca de data aceasta să se exprime direct împotriva cererii DNA.
Judecătorii constituționali au acceptat sesizarea PNL și au decis că hotărârea semnată de președintele Senatului, de consemnare a votului exprimat pe 25 martie, nu corespunde Legii fundamentale „întrucât a fost adoptată în baza unor dispoziții legale și regulamentare contrare art. 76 alin. 2 din Constituție“. Ce înseamnă acest lucru? Că interpretarea dată – de respingere a cererii DNA, deoarece nu ar fi fost votată de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor – nu este constituțională și că Tăriceanu ar fi trebuit să declare admisă solicitarea procurorilor. Mai multe detalii despre argumentele Curții vom afla la publicarea motivării în Monitorul Oficial.
Două variante, doar una convenabilă
Ca urmare a verdictului de ieri, Senatul are, teoretic, două variante. Una ar fi reinterpretarea votului exprimat în 25 martie, în sensul încuviințării cererii DNA de reținere și arestare preventivă a senatorului PSD Dan Șova. În acest fel, chiar și la peste o lună și jumătate de la formularea solicitării, anchetatorii ar putea lua măsuri preventive împotriva fostului ministru acuzat că a distrus probe din propriul dosar. A doua variantă ar fi reluarea votului în cazul Șova și ea este preferată de putere, deoarece există deja planul ca votul să fie unul de respingere. Detaliile sunt și ele gândite: pentru a se pune la adăpost de critici, senatorii PSD și aliații lor vor face votul cu adevărat secret, eventual apelând la cabine de vot. În acest fel, presa nu ar mai putea surprinde amănunte esențiale, așa cum s-a întâmplat pe 25 martie, când din înregistrări s-a văzut că au votat împotriva cererii DNA atât ministrul Eugen Teodorovici, cât și foștii miniștri Mihnea Costoiu și Daniel Barbu. În apărarea social-democratului s-au pronunțat și senatori care au propriile probleme cu legea, precum Sorin Lazăr (PSD, trimis în judecată, în decembrie 2014, pentru abuz în serviciu), Alexandru Mazăre (ex-PSD, este urmărit penal într-unul din dosarele fratelui său, Radu Mazăre) sau Tanczos Barna (UDMR, urmărit penal în dosarul retrocedării unor terenuri).
Înainte de un nou vot, Senatul va mai pierde însă câteva zile cu etape procedurale: decizia CCR și motivarea, odată publicate, vor fi discutate în Biroul Permanent și vor trece și pe la Comisia juridică, ai cărei membri vor analiza chipurile variantele posibile de răspuns și vor lua o decizie (mai mult decât previzibilă, în condițiile în care PSD și aliații au avut grijă să-și asigure majoritatea).
Cât despre opoziție, prin vocea copreședintelui Alina Gorghiu, PNL a cerut demisia lui Călin Popescu Tăriceanu, ca „pas absolut necesar pentru recredibilizarea Senatului“. Evident, liderul PLR nu dă vreun semn că ar lua această variantă în considerare, în ciuda gravelor prejudicii de imagine aduse Parlamentului și, implicit, României.
De ce este așa de important Șova?
Nu este prima dată când pentru Dan Șova, bun prieten al premierului Ponta, se încalcă reguli, scrise sau nescrise. Să ne amintim că social-democratul avea să fie promovat în funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul la doar cinci luni după ce a negat Holocaustul evreilor din România (în 2012). Apoi, la sfârșitul lunii ianuarie 2015, conducerea extinsă a PSD s-a aliniat cuminte în spatele lui Ponta și și-a anulat decizia din 27 noiembrie, astfel încât Șova să fie nu doar reprimit în partid, ci și să-și păstreze funcția de vicepreședinte al PSD. Acum, telenovela din Senat, pe parcursul căreia a fost nevoie de două pronunțări din partea Curții Constituționale. Evident, în aceste condiții, se pune întrebarea: de ce este așa de important Dan Șova pentru Victor Ponta încât social-democrații sunt dispuși, -pentru apărarea lui, să încalce orice regulă? Până când răspunsul va fi aflat, este evidentă și relevantă schimbarea de discurs a premierului. Dacă imediat după prezidențiale vorbea de sprijinirea luptei anticorupție și chiar de sancționarea parlamentarilor care se opun cererilor venite dinspre procurori, Ponta spune acum că promisiunile de atunci au fost „o declarație politică“ și că nici pomeneală de sancțiuni, pentru că „până la urmă, cum votează fiecare, fiecare își -asumă“.
„PSD nu știe să-și exercite puterea decât prin abuzuri. PSD și Călin Popescu Tăriceanu au suspendat Constituția pentru senatorul Șova de o lună și jumătate.“ – Alina Gorghiu, copreședinte PNL