5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodArmele Regelui Mihai, o moştenire a familiei de Hohenzollern

Armele Regelui Mihai, o moştenire a familiei de Hohenzollern

O fotografie din anul 1942, recent publicată de Familia Regală pe Internet, a stârnit multe comentarii. Imaginea îl prezintă pe Regele Mihai al României examinând cu interes o puşcă – mitralieră de fabricaţie rusească.

Poza a fost realizată la Sevastopol, în anul 1942. Arma automată din mâinile suveranului fusese abia capturată de trupele germane de la sovietici, în timpul ofensivei româno – germane din Crimeea (1941 – 1942).

Asemeni tuturor principilor, viitorul suveran al României a beneficiat şi el, în adolescenţă, de o educaţie militară. La vârsta de 16 ani, principele Mihai a primit gradul de sublocotenent al Armatei Române. În anul 1940, devenind Rege al României, Mihai I devine şi comandant suprem al Armatei, cu gradul onorific de mareşal. Este firesc, din această perspectivă, interesul regelui pentru arme.

Suveranul a purtat sabie

Atât la ceremoniile epocii, cât şi pe front, Majestatea Sa apărea de obicei în uniformă de ofiţer, purtând, uneori, sabie. Arma avea doar rol simbolic, întrucât în anii celui de-al doilea Război Mondial nu se mai lupta cu sabia.

Chiar la căsătoria lui cu Principesa Ana de Bourbon-Parma, oficiată în anul 1948 în Grecia, Regele Mihai a purtat o sabie de ceremonie.

Colecţia de arme de la Castelul Peleş, iniţiată de primul Rege al României, Carol I, şi completată în vremea celorlalţi trei suverani – Ferdinand, Carol al II-lea şi Mihai, numără peste 3700 de piese – arme de război şi de vânătoare – şi este în prezent cea mai mare valoroasă colecţie de acest gen din România. Exponatele sunt arme de foc, arme albe şi armuri din secolele XV – XIX. O piesă unică în România este o armură completă, pentru cal şi pentru cavaler.

La Peleş, încăperea preferată este Sala Armelor

Sala Armelor din Castelul Peleş este şi încăperea preferată a Regelui Mihai. “De câte ori se află la Castelul Peleș, Majestatea Sa vizitează Sala Armelor. Preferă să intre în castel pe o uşă aflată în zona teraselor din partea de nord a clădirii, ce nu este accesibilă şi publicului. Aceasta era zona de acces preferata a regelui Carol I. Majestatea Sa admiră obiectele expuse, apoi se îndreaptă către alte camere“, povestea, acum câţiva ani, Daniela Voitescu, şefa secţiei Relaţii Publice din Muzeul Naţional Peleş.

Dintre exponatele de la Peleş, o altă piesă unicat în România este o spadă de execuţie, făcută din oţel de Damasc şi datând din secolul XVI. Se pare că spada a reprezentat o moştenire a familiei de Hohenzollern, primită în dar de Regele Carol I de la tatăl lui, principele Karl – Anton. Asemenea arme erau folosite de obicei pentru decapitarea nobililor.

Muzeul Naţional Peleş a declarat spada de execuţie drept “Obiectul lunii mai 2015”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă