Valoarea sumelor refuzate la plată de bănci s-a dublat luna trecută comparativ cu iunie, conform BNR. Experții trag un semnal de alarmă arătând că lipsa investițiilor publice este una dintre cauze, iar rezultatul este împingerea în insolvență a unui număr mare de IMM-uri, care au puține șanse de redresare.
„Creșterea numărului de bilete la ordin și cecuri refuzate la plată este cauzată de incapacitatea emitenților, în special din rândul firmelor mici și mijlocii, de a-și achita datoriile la termen, pe fondul unui lanț de întârzieri la plată sau neplata din partea clienților, a restrângerii accesului la creditul bancar și reducerii numărului de proiecte mari de investiții”, arată Elena Iacob, avocat colaborator coordonator Zamfirescu Racoți&Partners.
Astfel, în condițiile în care în ultima perioadă s-au redus semnificativ atât investițiile private, cât și finanțarea de către stat a proiectelor de infrastructură, care implicau un număr considerabil de subcontractori, executanți și diverși furnizori, s-au creat premisele unui blocaj de plăți în lanț.
Elena Iacob arată că în această perioadă a fost introdus la plată și un număr considerabil de bilete la ordin emise inițial cu titlu de garantare, emitenții acestora fiind puși în dificultate în onorarea obligațiilor de plată de neîncasarea propriilor creanțe de la clienți și de imposibilitatea atragerii de fonduri din alte surse pentru acoperirea deficitului de lichiditate.
Reprezentanta firmei de avocatură susține că înregistrarea incidentelor de plată cu cecuri sau bilete la ordin este o situație care afectează major bonitatea firmei în relațiile comerciale, companiile acordând de regulă o atenție deosebită evitării apariției acestora. În multe cazuri, după înregistrarea unor incidente de plată cu bilete la ordin sau cecuri, la scurt timp sunt declanșate proceduri de insolvență cu privire la emitent. Existența incidentelor de plată pune deseori în pericol supraviețuirea firmei, care nu mai beneficiază de creditul pe care furnizorii ar fi fost dispuși anterior să i-l acorde.
“Cea mai afectată categorie este cea a firmelor mici și mijlocii, putând asista în perioada următoare la intrarea în insolvență a unui număr crescut de astfel de firme, cu șanse minime de redresare în absența revigorării investițiilor și deblocării plăților la nivelul întregii economii”, declară Elena Iacob.
La rândul său, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), este de părere că: “Poate fi vorba și despre o influență a sezonabilității. Anumite afaceri merg mai greu pe timp de vară și poate apărea blocajul financiar. Sau a intrat ANAF și a spulberat banii din cont fără să te anunțe. Dacă ai emis un cec de 1.000 de lei, iar ANAF ți-a luat din cont 1.000 de lei, atunci cecul este fără acoperire. Acest lucru se întâmplă fiindcă ANAF continuă aceeași politică ostilă de blocare a conturilor firmelor pentru orice aparentă datorie. După aceea, trebuie să te lupți cu Fiscul și să demonstrezi că este o eroare”
Ce spun datele BNR
Valoarea sumelor refuzate la plată de băncile comerciale s-a dublat în iulie față de iunie 2014, atingându-se 1,05 miliarde lei în iulie, comparativ cu 510,8 milioane de lei în iunie, conform datelor raportate la Centrala Incidentelor de Plăți din Banca Națională a României. 179 de persoane juridice se aflau luna trecută în interdicție bancară, față de 154 în iunie.
Cea mai mare parte a sumelor refuzate la plată în a șaptea lună din acest an a provenit tot din plățile cu bilete la ordin, care au însumat peste un miliard de lei, față de 489,55 milioane de lei în luna anterioară (+109,5%).
Potrivit datelor BNR, și cecurile refuzate la plată în iulie au însumat mai mult decât în iunie, însă creșterea a fost mult mai mică, 8,9%, de la puțin peste 21 milioane lei, la peste 23 milioane lei. În urmă cu un an, în august 2013, valoarea plăților efectuate cu instrumente de debit refuzate de bănci a fost de 977,57 milioane de lei, după ce cu o lună înainte depășise un miliard de lei. Un an mai târziu, potrivit datelor BNR, valoarea refuzurilor la plată revine, așadar, peste pragul de un miliard de lei. Ca număr, incidentele de plată au crescut, însă, mult mai puțin decât suma, la 10.073 în iulie, față de 9.592 în iunie. Raportat la august 2013, numărul incidentelor de plată rămâne, însă, mai scăzut. În urmă cu un an, acesta se ridica la 11.676.