16.9 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Obama nu s-a decis în legătură cu raidurile aeriene împotriva islamiștilor...

UPDATE: Obama nu s-a decis în legătură cu raidurile aeriene împotriva islamiștilor din Siria. Au fost stabilite doar zboruri de recunoaștere

UPDATE 08.00 (marți): Statele Unite sunt pe punctul de a trimite avioane de spionaj şi avioane fără pilot în spaţiul aerian al Siriei, cu scopul de a repera jihadişti ultraradicali şi de a pregăti terenul unor eventuale atacuri aeriene. Avioanele vor avea ca sarcină să ajute Pentagonul să obţină o imagine de ansamblu mai bună asupra poziţiilor deţinute de către combatanţi din cadrul Statului Islamic (SI).

––

Preşedintele american Barack Obama nu a luat încă o decizie privind eventuale raiduri aeriene americane care îi vizează pe insurgenţii sunniţi din Siria, a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei americane, citat de AFP, conform Mediafax.

Regimul de la Damasc a anunţat că orice raid aerian pe teritoriul Siriei trebuie să fie o acţiune coordonată.

Administraţia Barack Obama analizează de câteva zile posibilitatea efectuării unor raiduri aeriene şi a trimiterii forţelor speciale în Siria, pentru a distruge poziţiile grupului terorist sunnit Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Levant – SI/SIIL), afirmă surse oficiale citate de ziarul The New York Times.

Preşedintele Barack Obama s-a opus mult timp iniţiativelor de implicare în războiul civil din Siria, dar, potrivit unor surse oficiale, criza siriană a fost plasată într-un nou context ca urmare a progreselor înregistrate de miliţiile sunnite şi după decapitarea jurnalistului american James Foley.

Potrivit surselor citate, printre opţiunile analizate de Administraţia Obama se numără intensificarea misiunilor americane de antrenare a forţelor opoziţiei moderate din Siria, dar şi trimiterea unor forţe aliate, cel mai probabil a miliţiilor siriene kurde.

Însă, potrivit The New York Times, este examinată şi opţiunea unor raiduri aeriene americane şi chiar trimiterea unor unităţi speciale pe teritoriul Siriei. O posibilitate ar fi trimiterea de avioane fără pilot care să îi elimine pe liderii grupului terorist sunnit, după un model aplicat deja în Irak, Yemen, Somalia şi Pakistan.

Grupul terorist sunnit Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Levant/Stat Islamic în Irak şi Siria – SI/SIIL/SIIS) a ocupat, în ultimele luni, regiuni din nord-estul Siriei şi din nord-vestul Irakului, proclamând un "califat islamic".

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei moderate şi grupuri teroriste sunnite. Bilanţul conflictului este, potrivit estimărilor, de peste 191.000 de morţi.

Cele mai citite

A căzut într-un canal adânc de patru metri într-un parc din Capitală

Un bărbat în vârstă de 45 ani a căzut într-un canal, la aproximativ patru metri adâncime, în parcul Orăşelul Copiilor, din sectorul 4 al...

Pilonul 2 de pensii, active record de 30 de miliarde de euro

Banii din Pilonul 2 sunt al doilea cel mai valoros activ financiar al populaţiei, după depozitele bancare Un comunicat al Asociaţiei Pensiilor Private (APAPR) anunță...

A căzut într-un canal adânc de patru metri într-un parc din Capitală

Un bărbat în vârstă de 45 ani a căzut într-un canal, la aproximativ patru metri adâncime, în parcul Orăşelul Copiilor, din sectorul 4 al...
Ultima oră
Pe aceeași temă