Păpușile vorbitoare, vechi de peste un secol, pot fi readuse la viață datorită unei tehnologii moderne, informează nytimes.com. Un laborator din New Jersey, SUA, a dezvoltat o tehnologie inovativă prin care să redea mesajele fără să atingă discurile sau cilindrii de sunet din corpurile fragile ale păpușilor.
În luna aprilie, reprezentanții Parcului Istoric ”Thomas Edison” din New Jersey au postat online trei inregistrări ale păpușilor vorbitoare. Tehnologia pe care au folosit-o, cunoscută sub numele de IRENE (Imagine, Reconstrucție, Eliminarea Sunetului Etc.) extrage sunetul din înregistrările prin cilindru sau pe disc. Astfel, mesaje audio din interiorul păpușilor au devenit acum accesibile fără a deteriora corpurile vechi de sute de ani.
Cilindrii țin sunetul într-un canal tăiat de axul fonografului, care vibrează de sus în jos. Prin noua tehnologie, un microscop plasat deasupra axului preia mii de imagini cu secțiuni mici de unde sonore. Un computer aproximează destul de precis sunetele care ar fi fost create de ax prin canalele respective.
”Teama continuă este că nu vrem să deteriorăm aceste înregistrări. Nu vrem să punem ace de gramofon pe ele. Acum avem tehnologia care ne permite să le ascultăm în siguranță”, a declarat Jerry Fabris, proprietarul Parcului Istoric ”Thomas Edison” din West Orange, New Jersey.
Robin și Joan Rolfs, deținătorii a două păpuși fabricate în 1890, nu au îndrăznit niciodată să asculte înregistrările ascunse în cilindrii de ceară din interiorul jucăriilor. Dacă întorceau manivela din spatele păpușilor, axul de oțel al fonografului putea deteriora sau chiar distruge canalele cilindrului.
La Centrul de Conservare de Documente din Nord-Est (NEDCC), specialistul Mason Vander Lungt a putut vedea pe un ecran mic mișcarea undelor sonore genrate de IRENE. Apoi, a urmat audiția digitală și filtrarea sunetului, care a făcut înregistrarea mai clară. Aici, soții Rolfs au putut asculta versurile recitate de cele două păpuși pe care le dețin.
În 2014, tehnologia IRENE a devenit pentru prima dată disponibilă în afara laboratorului. De atunci, ea a permis reconstrucția unor sunete atât de deteriorate încât se considera că nu vor putea fi ascultate niciodată.