Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, sâmbătă, decretul de promulgare a Legii privind finanţarea activităţii partidelor politice şi campaniilor electorale, după ce în prima fază legea a fost retrimisă Parlamentului, pentru reexaminare, iar legislativul a făcut modificările cerute de şeful statului, informează Mediafax.
Anunţul a fost făcut de Administrația Prezidenţială, care a anunţat printr-un comunicat de presă că preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat sâmbătă, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi campaniilor electorale.
Citește și: Iohannis confirmă întâlnirea cu Horodniceanu
Camera Deputaţilor a adoptat, pe 6 mai, cu 296 voturi „pentru”, 15 abţineri şi 6 voturi „împotrivă”, cererea de reexaminare a preşedintelui la legea privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale, stabilind că împrumuturile făcute partidelor vor trebui restituite în maximum trei ani.
Cererea de reexaminare solicita o precizare mai clară în legătură cu împrumuturile pe care le pot face partidele politice, iar comisia a decis modificarea legii astfel încât termenul de restituire a împrumuturilor nu poate fi mai mare de 3 ani, împrumuturile în bani şi restituirea se pot face numai prin virament bancar, iar împrumuturile în bani care nu sunt restituite în termen de 3 ani se constituie în donaţii, cu respectarea prevederilor referitoare la acestea.
Citește și: Ce sfat îi dă Iohannis lui Dragnea, după condamnare
O altă modificare decisă este în legătură cu donaţiile cu sarcină cu privire la imobile cu destinaţia de sedii, introducându-se un termen de doi ani pentru a îndeplini sarcina cumpărării unui imobil dintr-o donaţie făcută în acest scop. Neîndeplinirea termenului atrage după sine anularea exceptării de la plafonare.
Comisia a mai decis introducerea publicării în Monitorul Oficial şi a împrumuturilor, nu numai a donaţiilor.
Legea finanţării partidelor şi a campaniilor electorale a fost retrimisă de către preşedinte Parlamentului, pe 10 aprilie, înainte de sarbătoarea de Paşte, pentru reexaminare, şeful statului apreciind că legea trimisă pentru promulgare are probleme legate de respectarea procedurii parlamentare.
Proiectul a fost adoptat anterior de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.