În ziarele de luni, citim despre scriitorul Mircea Eliade și ultima lui dorință, un sondaj INSCOP care arată că prima doamnă este mai populară decât președintele, festivalul de film de la Cannes, dar și despre companiile care plătesc cel mai bine.
În Adevărul, citim despre dorința scriitorului Mircea Eliade de a fi incinerat. Ceremonia funerară a lui Eliade a avut loc la Capela David Rockefeller din incinta campusului Universităţii de Chicago. „Dragostea şi respectul lui Eliade pentru cultura indiană şi tradiţia în care indienii se incinerează a câştigat tot mai mult teren în faţa situaţiei imposibile de a se întoarce acasă, oripilat la gândul ca şi-ar putea îngropa corpul într-un pământ străin din care ar fi fost mutat sau abandonat cândva, plus costul extraordinar de menţinere a unui mormânt şi, în final, neavând nici un fel de moştenitori, toate acestea nu au făcut decât să-l convingă pe Eliade sa ia o decizie foarte practică, poate unica de acest fel din viaţa lui: aceea de a fi incinerat şi de a rămâne pe veci sub formă de cenuşă în incinta cimitirului Universităţii de Chicago”, a declarat Stelian Pleșoiu, un apropiat al scriitorului.
Evenimentul Zilei arată că soția președintelui Klaus Iohannis, Carmen Iohannis, este chiar mai populară decât șeful statului. Astfel, un sondaj INSCOP a arătat că 68 la sută dintre români au o părere bună și foarte bună despre aceasta. De asemenea, 58 la sută dintre români cred că soția președintelui trebuie să-și asume un rol mult mai vizibil în societatea românească, în timp ce 52 la sută cred că ar trebui să se ocupe de acte de caritate, inițiative culturale, educaționale.
Hotnews scrie despre atmosfera de la Festivalul de Film de la Cannes. Astfel, sunt analizate principalele filme de la Cannes. “Mia madre”, “Arabian Nights”, “Steve McQueen: The Man &Le Mans”, “Un etaj mai jos” , sunt disecate de autoare. În ceea ce privește prezența românilor la Canne aflăm că filmul lui Radu Muntean, ”Un etaj mai jos” are cronici foarte bune în presa străină. Într-o cronică de o pagină, ”Variety” numește filmul un ”anti-thriller” și notează că ”asemeni unei oale setate să facă bulbuci un anumit număr de secunde, dramă e gândită atât de strâns încât să asigure un nivel controlat al tensiunii și care rămâne mereu constant, îmbinându-se frumos cu construcția rafinată, în trei dimensiuni, e existenței burgheze.”
Ziarul Financiarul notează că investițiile străine directe (ISD) în România au crescut cu peste 50 la sută în primul trimestru. Volumul ISD-urilor reflectă atât atractivitatea mediului de afaceri autohton, cât şi percepţia investitorilor străini asupra economiei. Astfel, investiţiile străine directe au însumat 885 milioane de euro în primul trimestru al anului, în creştere cu 55% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În martie, străinii au investit dublu faţă de primele două luni din an la un loc, adică 476 milioane euro, potrivit datelor BNR.
Capital arată că reducerea TVA-ului de la 24 la sută la 20 % din ianuarie 2016 ar putea să nu se concretizeze. Fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu, susține că deputații puterii și Ministerul de Finanțe pregătesc deja amendamentele prin care anulează scăderea TVA și altor taxe. Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a evitat să dea un răspuns clar întrebării dacă se va reduce TVA-ul, iar, săptămâna aceasta, o delegație FMI, care se opune reducerii taxelor, este așteptată în țară. Exceptând scăderea TVA la alimente la 9%, decisă prin ordonanță de urgență care intră în vigoare de la 1 iunie, celelalte reduceri, anunțate pentru 2016, au fost transmise Parlamentului. În Senat, unde partidul aflat la guvernare are majoritatea, au fost eliminate scăderea cu 20% a accizelor la carburanți și scutirea de impozit pe dividende. Ministrul finanțelor a explicat că votul senatorilor a fost motivat de impactul bugetar însemnat, de circa 3-4 miliarde de lei, pe care l-ar fi avut micșorarea accizelor la carburanți, fapt cunoscut de guvern care a făcut calculul.
Wall Street prezintă un top al salariilor în cele mai mari companiile de pe Bursă. SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3) și SIF Oltenia (SIF5) ocupă primele trei locuri în topul pe 2014. Luând în calcul și bonusurile, SIF Moldova a acordat un salariu mediu brut lunar de 32.508 lei. In cazul SIF Transilvania si SIF Oltenia, salariile au ajuns la 29.558 lei, respectiv 18.408 lei. SIF-urile se diferențiază de celelalte companii listate la capitolul salarii datorită faptului că angajații acestora primesc în general bonusuri ca participație la profit. De altfel, SIF Moldova a fost în 2014 cea mai profitabilă societate de investiții financiare, înregistrând un câștig net de 230 mil. lei, notează Wall Street.
Pro Sport arată că, după ce a fost amenințat de fanii Stelei, Victor Asaftei și-a închis contul de Facebook. “Dacă voiam să ratez, nu ajungeam în postura aia”, a explicat Victor Astafei, ocazia din minutul 82 al meciului ASA Târgu Mureş – Petrolul. Imediat după meci, intrat prin telefon, preşedintele de imagine al Stelei, Helmut Duckadam, l-a indicat şi el pe Astafei: “Merită cei de la Petrolul toate felicitările, jos pălăria în faţa lor, cum şi-au apărat şansele, aş zice eu, mai puţin un jucător, dar asta e. Oricum, mi-a plăcut Petrolul, începând cu Pecanha şi cu ceilalţi. Din păcate, am fost puţin dezamăgit de un jucător, dar asta nu mai contează. Nu contează dacă-l cheamă Astafei, nu mă pronunţ”.