În septembrie se lansează concursurile de angajare pentru cetățenii UE care doresc să lucreze pentru instituțiile europene. Se caută avocați-lingviști, manageri de proiect, economiști, specialiști în telecomunicații, dar și șoferi și agenți de pază. Salariul minim sare de 2.000 de euro/lună.
Sala în care se află circa 20 de calculatoare este plină ochi. Cu toate acestea este o liniște apăsătoare. Candidații așteaptă cu nerăbdare să înceapă testul. Emoțiile sunt mari, la fel ca și miza: postul de funcționar la una din intituțiile europene și un salariu pe măsură. Se dă startul. Tastaturile calculatoarelor sunt atinse cu nervozitate, rupând liniștea anterioară. Însă, organizatorii sunt pregătiți: dopurile de urechi au fost așezate pe mese, alături de pixuri și carnețele, înainte ca testul să înceapă.
Alin Radu Ghizășan, project manager, Euroconcurs explică prin ce etape trece un candidat care dorește să se angajeze la una din instituțiile europene: “Procesul de selecție durează între 6 și 9 luni. Sunt două faze: preselecția și selecția. Preselecția constă în mai multe teste care se susțin pe calculator și care nu au legătură cu pregătirea profesională a candidaților. Astfel se verifică nivelul de dezvoltare intelectuală, modul de raționare și se face o evaluare psihologică. Testul se susține online și durează două ore”.
Concursurile sunt organizate de Oficiul European pentru Selecția de Personal (EPSO), iar cei care trec de prima etapă sunt invitați la Bruxelles să susțină următoarele teste. Este vorba despre patru tipuri de evaluări care analizează rezistența la stress, nivelul de pregătire profesională și capacitatea de a lucra în echipă a candidaților. După ce au promovat și aceste examene, candidații susțin proba finală – interviul. Aceștia vor răspunde la întrebările celor cinci evaluatori care fac parte din comisie.
Prin aceste etape trec toți cei care doresc să se angajeze la instituțiile europene, testele fiind însă specifice posturilor respective. În final, aceștia ajung să lucreze la Comisia Europeană, Parlamentul European sau la agențiile europene.
“Destul de puțini români care susțin aceste teste reușesc să treacă de interviu. Explicația e simplă – sunt motivați doar de salariu și renunță ușor. Am cunoscut un luxemburghez care lucrează la Comisia Europeană și care are un salariu mai mic decât ar fi câștigat la el acasă. A preferat însă acest post fiindcă își poate trece în CV cunoștințele dobândite într-o instituție europeană”, spune Ghizășan.
În prezent, în instituțiile europene lucrează circa 1.000 de români. Ioana este unul dintre ei. În urmă cu cinci ani a fost selectată pentru a lucra la Comisia Europeană ca secretară. S-a mutat la Bruxelles împreună cu soțul și copilul. Spune că lunar chiria plus întreținerea costă, în medie, 1.000 de euro, iar pentru mâncare mai scot din buzunar încă pe atât. Câștigă aproximativ 3.000 de euro, la care se adaugă salariul soțului. Adică mai mult decât suficient.
Ce salarii au funcționarii europeni
În cadrul instituțiilor europene există mai multe tipuri de posturi: funcționari europeni (asistenți și administratori, care au contracte pe durată nedeterminată), agenți contractuali și temporari (contracte pe durată de 3 ani, ce poate fi extinsă la 6 ani, în anumite cazuri).
Conform datelor postate pe site-ul EPSO, salariile funcționarilor încep de la 2.300 de euro/lună și pot ajunge la 10.300 de euro pentru cei cu funcții de conducere. Separat aceștia beneficiază de mai multe tipuri de alocație: pentru copiii cu vârsta până în 18 ani și între 18 și 26 de ani – dacă urmează cursuri educaționale sau profesionale – 335,96 de euro/lună/copil, cheltuieli de școlarizare pentru copiii care au împlinit 5 ani – 227,96 euro/lună/copil și 82,07 de euro/lună pentru copiii până la 5 ani.
La instalare și la încheierea mandatului se decontează cheltuielile de transport de la domiciliu la locul de muncă pentru angajat și membrii familiei, inclusiv cheltuielile cu transportul mobilei și al obiectelor personale. De asemenea, prima de instalare pentru membrii familiei este de 153,75 de euro, plus 2% din salariul de baza. Pentru expatriați se acordă o indemnizație în valoare de 16 procente din salariul de bază, dar nu mai puțin de 455,69 de euro/lună, plus prima de instalare și alocația pentru copii.