UPDATE 21.00: Traian Băsescu a discutat vineri, prin telefon, cu vicepreşedintele SUA, Joseph Biden, cei doi lideri constatând cu "preocupare" că orice intervenţie rusă în Ucraina ar fi o încălcare a reglementărilor internaţionale, conform unui comunicat al Casei Albe, informează Mediafax.
UPDATE 20.59: Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a afirmat, vineri, la CAE, că UE trebuie să fie pregătită pentru adoptarea de măsuri sancţionatorii suplimentare, în situația în care Federaţia Rusă nu va contribui activ la de-escaladarea situației din estul Ucrainei, informează MAE, potrivit Mediafax.
UPDATE 20.30: Rusia neagă informaţiile privind trimiterea unui convoi militar în estul Ucrainei
Citește și: Ministerul rus al Apărării neagă informaţiile privind trimiterea unui convoi militar rus în Ucraina
UPDATE 20.00. Francois Hollande, șeful statului francez, a îndemnat Rusia "să respecte integritatea teritorială" a Ucrainei, informează Mediafax
"Cer Rusiei să respecte integritatea teritorială a Ucrainei; preşedinţii Rusiei şi Ucrainei trebuie să facă toate eforturile pentru a evita escaladarea crizei", a declarat François Hollande, criticând "tensiunile de la frontiera estică a Ucrainei".
UPDATE 19.27: Miniștrii de externe rus și ucrainean se vor întâlni duminică la Berlin, cu ocazia unei reuniuni interministeriale la care vor participa şi reprezentanţii Franţei şi Germaniei, informează Mediafax.
UPDATE 19.00: UE SOMEAZĂ Rusia să înceteze imediat ”ostilităţile" la frontiera cu Ucraina, în contextul în care un convoi militar rus a pătruns pe teritoriul ucrainean, fiind atacat de armată.
"Rusia trebuie să înceteze imediat ostilităţile la frontiera cu Ucraina. Rusia trebuie să retragă trupele staţionate la frontieră", au cerut miniştrii de Externe ai statelor UE, reuniţi la Bruxelles, anunță Mediafax.
UPDATE 18.45: Ministerul rus de Externe susține că partea ucraineană încearcă să blocheze tranzitul "convoiului umanitar" destinat regiunilor din estul Ucrainei afectate de conflict, anunță Mediafax.
UPDATE 18.37: Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, Aleksandr Iakovenko, a fost convocat la Ministerul britanic de Externe "pentru a clarifica informaţiile privind incursiunea militară rusă în Ucraina", anunţă Mediafax.
UPDATE 18.22: Russia Today susține că acel convoi atacat de armata ucraineană ar fi unul umanitar.
UPDATE 18.07: Ucraina a deschis focul asupra unui convoi rusesc. Armata ucraineană "a distrus" majoritatea vehiculelor blindate ruse care au pătruns în cursul nopţii pe teritoriul ucrainean, afirmă un purtător de cuvânt militar, anunță Mediafax.
Citește și: Ucraina a deschis focul asupra unui convoi militar rus care a intrat pe teritoriul său
UPDATE 16.24: Secretarul general al NATO a declarat, vineri, că, în cursul nopții, a avut loc "o incursiune rusă" în Ucraina, însă nu a vorbit despre o invazie, relatează Reuters, conform Agerpres.
"Asta nu face decât să confirme faptul că asistăm la un flux continuu de arme și luptători din Rusia în estul Ucrainei și este o dovadă clară a implicării permanente a Rusiei în destabilizarea estului Ucrainei", a declarat Rasmussen, după o întrevedere cu ministrul danez al Apărării.
"Rusia trebuie să retragă trupele de la frontierele Ucrainei, să oprească traficul de armament, trecerea combatanţilor şi a banilor în Ucraina, să înceteze susţinerea acordată separatiştilor din estul Ucrainei şi să iniţieze un dialog constructiv cu Administraţia de la Kiev", a spus Rasmussen.
UPDATE 16.14: Mai mulţi miniştri de Externe din state europene, reuniţi vineri la Bruxelles, au avertizat Rusia să evite orice incursiune militară în estul Ucrainei, relatează AFP, conform Mediafax.
"Sunt alarmat de informaţiile privind intrarea blindatelor ruse pe teritoriul ucrainean; dacă într-adevăr este vorba de vehicule şi de personal militar rus, este necesară retragerea imediată, altfel, consecinţele vor fi grave", a declarat Philip Hammond, ministrul britanic de Externe.
UPDATE 14.33: Ucraina a confirmat, vineri, că un convoi militar rus a intrat pe teritoriul său, pe la un post de frontieră controlat de separatiştii proruşi din estul ţării, relatează AFP, potrivit Mediafax.
"Un convoi militar rus a trecut frontiera pe la postul de trecere Izvarin", a declarat pentru AFP Oleksîi Dmitraşkivski, un purtător de cuvânt al operaţiunii militare ucrainene din est.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/c17ab5e144f7876cadef0e7271978097/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
"Nu dispunem de informaţii privind numărul de vehicule din acest convoi", a adăugat el.
UPDATE 14.28: Ministrul de Externe lituanian, Linas Linkevicius, a declarat vineri, la Bruxelles, că deține informații potrivit cărora 70 de piese de echipament militar rus au trecut granița în Ucraina joi noaptea, relatează Reuters, conform Agerpres.
''Suntem foarte îngrijorați de evoluția situației din Ucraina, pe de o parte, vorbim atât de mult despre așa-numitul convoi umanitar, pe de altă parte, dar în același timp vedem că situația continuă să se agraveze și avem informații că în timpul nopții 70 de piese de echipament militar rus au trecut granița'', a spus Linkevicius, la sosirea la Bruxelles, unde are loc o reuniune de urgență a Consiliului Afaceri Externe al UE, consacrată mai ales evenimentelor recente din nordul Irakului.
–
Blindate ruseşti se deplasau, vineri dimineaţă, în sudul Rusiei, în apropiere de frontiera ucraineană şi de locul în care sunt staţionate aproape 300 de camioane cu ajutorul umanitar, relatează AFP, conform Mediafax.
Jurnaliştii AFP au văzut o coloană de zece transportoare blindate de trupe ruseşti îndreptându-se spre postul de frontieră Doneţk din Rusia.
Potrivit jurnaliştilor de la cotidienele britanice The Guardian şi Daily Telegraph, aflaţi de asemenea în zonă, 23 de vehicule blindate pentru transport de trupe, camioane de combustibil şi alte vehicule logistice cu numere de înmatriculare militare ruseşti au traversat frontiera în apropierea aceluiaşi post de trecere, cu puţin înainte de ora 22.00 (21.00, ora României).
"Departamentul Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) responsabil de poliţia de frontieră în regiunea Rostov (unde se află postul de frontieră Doneţk-n.r.) nu confirmă această informaţie", a reacţionat FSB vineri, citat de agenţia publică RIA Novosti. Ministerul rus al Apărării nu a putut fi contactat vineri dimineaţă pentru a comenta aceste informaţii.
Districtul militar rus de Sud, care include regiunea Rostov, a anunţat încă de marţi exerciţii militare demarate în aceeaşi zi şi menite să dureze circa 20 de zile, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul său.
"Peste 3.000 de militari ai unităţilor de transmisii şi circa 750 de vehicule" participă la aceste exerciţii, potrivit comunicatului.
Convoiul cu ajutor umanitar este la rândul său staţionat de joi seara în localitatea Kamensk-Şahtinski, la circa 30 de kilometri de postul de frontieră Doneţk.
Camioanele ruseşti vopsite în alb, închiriate de Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă, urmează să aducă un ajutor umanitar destinat populaţiei rusofone din estul Ucrainei, în special locuitorilor din oraşul Lugansk, afectaţi de patru luni de confruntări între forţele ucrainene şi insurgenţii separatişti proruşi.
Ucraina, ca şi alte state occidentale, suspectează că acest convoi, care a plecat marţi dimineaţă de la o bază militară de lângă Moscova, ar putea fi folosit ca o acoperire pentru o eventuală intervenţie rusă în Ucraina. Acest scenariu a fost calificat drept absurd de Ministerul rus al Afacerilor Externe.
Kievul a propus miercuri ca ajutorul să fie transportat şi distribuit la Lugansk de Crucea Roşie, după ce va fi inspectat la un post de frontieră din apropierea acestui oraş.
Autorităţile ucrainene denunţă regulat încălcarea frontierei cu Rusia de către blindate ruseşti şi acuză Rusia că îi susţine militar pe separatişti de la începutul conflictului, ceea ce Moscova dezminte.