Acțiiunile în scădere ale Băncii Transilvania (TLV), BRD (BRD) și OMV Petrom (SNP) au tras în jos Bursa de la București care a închis în scădere ședința de joi, informează Mediafax.
Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, au scăzut cu 0,2%, pe un rulaj de 62 de milioane de lei (14 milioane de euro). BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni de pe piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi acţiunilor companiilor străine.
Multe dintre companiile listate au anunţat în această săptămână rezultate financiare pentru primul semestru, iar acestea au influenţat evoluţia acţiunilor.
Potrivit analiştilor, şedinţa a fost marcată mai mult de rezultatele financiare raportate de companii şi mai puţin de datele slabe privind evoluţia economiei.
"Bursa nu reacţionează la datele macro. Acţiunile mari din energie şi utilităţi au evoluat conform rezultatelor financiare raportate. (…) Titlurile nu sunt scumpe în prezent, iar pentru unele există încă potenţial de creştere", a declarat şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu.
Produsul intrern brut (PIB) a scăzut în trimestrul al doilea cu 1% faţă de primul trimestru, iar creşterea anuală a coborât semnificativ atât la nivel trimestrial, de la 3,9% la 1,2%, cât şi semestrial, la 2,4% serie brut şi 2,6% serie ajustată sezonier, cu mult sub estimările autorităţilor, de 3,5% pe an, a anunţat, joi, Institutul Naţional de Statistică.
Indicele BET NG a avansat cu 0,1%, în timp ce BET FI, format din SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,1%.
Cele mai lichide acţiuni au fost cele ale SIF Moldova (SIF2), cu 16,9 milioane de lei, din care 16,39 milioane de lei printr-un transfer semnificativ de tip deal. Acţiunile SIF2 au crescut cu 0,3%.
Fondul Proprietatea a consemnat transferuri în valoare de 14,39 milioane de lei, titlurile terminând şedinţa în urcare cu 0,5%.
Investitorii au derulat tranzacţii importante şi cu acţiunile Transelectrica – 5,55 milioane de lei, Transgaz – 4,16 milioane de lei şi Nuclearelectrica – 3,56 milioane de lei.
Acţiunile Transelectrica şi Transgaz au crescut cu 3,2%, respectiv 2,8%, în timp ce Nuclearelectrica a scăzut cu 5%, în urma rezultatelor financiare raportate.
Titlurile OMV Petrom, Banca Transilvania şi BRD – Groupe Societe Generale au scăzut cu circa 1%. Cele două bănci au consemnat schimburi cu acţiuni de sub 500.000 de lei, în timp ce tranzacţiile cu OMV Petrom s-au ridicat la 4,4 milioane de lei, din care 4,16 milioane de lei printr-un transfer deal.
Indicii BET XT extins şi BET BK au scăzut cu 0,2%.
BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
În Europa de Vest, principalele acţiuni au închis în creştere, inversând declinul din primele ore, după ce datele economice slabe pentru zona euro în trimestrul al doilea au alimentat speculaţiile în piaţa financiară privind noi măsuri de stimulare a economiei de către Banca Centrală Europeană.
Pe marile pieţe europene, indicii CAC 40 (Paris) şi DAX (Frankfurt) au crescut cu 0,3%, iar FTSE 100 (Londra) cu 0,5%.
În Europa Centrală, indicele PX (Praga) a crescut cu 0,8%, iar WIG20 (Varşovia) a urcat cu 1,4%, în timp BUX (Budapesta) a coborât cu 0,1%.