Programul urmează să fie lansat în luna octombrie, fiind vizați tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, pentru care statul va garanta creditul, dacă aceștia nu au mai avut până acum vreun autoturism în proprietate. În realitate, grupa de vârstă se reduce la 30-35 de ani.
Perioada de creditare ar urma să fie extinsă la 7 ani față de 5 ani cât este în prezent pentru creditele de nevoi personale, iar avansul ar fi de 5%, respectiv 600 de euro pentru valoarea maximă a împrumutului care se încadrează în acest program, adică 10.000 de euro + TVA. Aceste condiții s-ar fi stabilit în urma întâlnirilor avute de reprezentanții producătorilor și importatorilor de autoturisme, cei ai Ministerului Economiei și ai instituțiilor bancare. Astfel, se estimează că ar putea fi vândute aproximativ 5.000 de autoturisme noi în acest an și până la 20.000 în 2015.
“Din discuțiile purtate cu băncile și cu firmele de leasing, programul ar putea fi demarat, cel mai devreme în două luni. Băncile ne întreabă de ce în acest proiect se vorbește doar despre autoturismele noi și nu și despre cele rulate. Pe noi ne-ar avantaja fiindcă sunt dealeri și de mașini second-hand și astfel vânzările ar crește simțitor. Dacă ne referim strict la autoturismele noi, “Prima mașină” ne-ar ajuta să creștem vânzările cu cel mult 4-5%, ceea ce înseamnă în plus, anual, vreo 400 de autoturisme”, spune Cristian Preoteasa, reprezentant dealer Skoda. Modelele care s-ar încadra în buget sunt: Skoda Fabia, Citigo și Rapid, iar dacă se suprapune și Programul Rabla și Skoda Octavia.
Însă, compania care ar avea cel mai mult de câștigat este Dacia, care ar putea comercializa toate tipurile de autoturisme, mai puțin Duster. De asemenea, modelele Opel Asta și Opel Corsa s-ar încadra în bugetul impus prin program.
Venitul minim, 450 de euro
Deși “Prima mașină” ar urma să se adreseze tinerilor cu vârsta între 18 și 35 de ani, în realitate grupa de vârstă se reduce între 30 și 35 de ani. “Orice om își cumpără mai întâi o casă și apoi mașină. Iar cei mai mulți tineri sunt înscriși deja în Programul “Prima casă” și nu se mai pot încadra pentru un nou împrumut. Creditul pentru mașină este unul de nevoi personale, iar gradul de îndatorare este de 33%, adică solicitantul ar trebui să aibă un venit minim de 450 de euro net și să nu aibă alte împumuturi. În realitate însă, tinerii între 18 și 29 de ani vor primi cu greu un astfel de credit neavând vechime în muncă. De aceea, programul se va adresa în special celor cu vârsta între 30 și 35 de ani. Iar băncile vor pune condiții suplimentare deoarece o mașină se devalorizează mult mai repede decât o locuință”, explică Cristian Preoteasa.
Ce mașini preferă românii
Înmatriculările de autoturisme second-hand în România au continuat să scadă. Astfel, în primele șapte luni ale anului s-a înregistrat o scădere de 7,23%, comparativ cu aceeași perioadă din 2013, conform Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).
În cursul lunii iulie a acestui an, s-au înmatriculat peste 20.500 de autoturisme rulate, în scădere cu 23,14% comparativ cu iulie 2013. Wolkswagen, Opel și Ford sunt mărcile pentru care optează românii care își cumpără o mașină la mâna a doua.
În ceea ce privește înmatricularea de mașini noi, statistica arată că, în luna iulie a acestui an, s-a consemnat o creștere cu peste 46%, Dacia ramânând în topul preferințelor românilor.
La sfârșitul anului 2013, parcul auto național din România ajunsese la aproximativ 5,98 milioane de unități, în creștere cu 4,73% față de aceeași perioadă din anul precedent. Din acest total, aproape 4,7 milioane de exemplare erau autoturisme. Circa 1,9 milioane de vehicule din parcul auto național erau mai vechi de 6-10 ani, iar 1,42 milioane de unități aveau un grad de uzură cuprins între 11 și 15 ani. Aproximativ 1,14 milioane de mașini erau mai vechi de 20 de ani.