Consilierii locali din Timișoara au alocat suma de un milion de lei, pentru a începe renovarea a trei clădiri monument istoric din cartierul Fabric. Cele trei clădiri se află pe strada Ștefan cel Mare. Ele au fost primite ca donație de către municipalitate și se află în stare avansată de degradare.
Deja, la începutul anului, angajații administrației locale au început repararea acoperișurilor celor trei clădiri. Acum, suma suplimentară de un milion de lei va fi folosită pentru a finanța lucrările de refațadizare.
”Banii nu ajung pentru toate lucrările și va fi nevoie de o suplimentare de buget. Oricum, facem caietele de saricini și facem lucrările pe care ni le permite suma alocată”, a declarat presei locale viceprimarul Traian Stoia. Autoritățile locale au estimat că, în întregime, lucrările de reabilitare vor costa aproximativ cinci milioane de lei. Reprezentanții administrației timișorene afirmă că nu au alocat întreaga sumă în cadrul rectificării bugetului local, pentru că nu există posibilitatea cheltuirii banilor până la finalul acestui an. Deocamdată, administrația locală încă nu a stabilit destinația definitivă a celor trei clădiri istorice.
Un cartier de la 1718
Cartierul Fabric a fost construit în anul 1718. Populația inițială a cartierului a fost formată din românii și sârbii care locuiau inițial în cartierul Palanca Mare. Mutarea oamenilor a fost dispusă de autoritățile austriece, după ce armata imperială a eliberat Banatul de sub stăpânirea otomană. Numele cartierului vine de la fabricile care au fost construite de la bun început. Printre acestea s-a numărat și prima fabrică de bere din capitala Banatului, care mai există și azi. Inițial, Fabricul era o localitate separată din punct de vedere administrativ de Timișoara, însă, în cele din urmă, ea a fost încorporată în orașul aflat în plină dezvoltare. Localnicii au folosit energia râului Bega pentru a construi, până la sfârșitul secolului XIX, opt mori. Fiecare dintre acestea purta numele unui sfânt protector, pentru că o parte din pâinea produsă din grâul măcinat în aceste mori era folosită pentru euharistia celebrată în bisericile greco-catolice, romano-catolice și ortodoxe din zonă. În anul 1876, în Fabric a fost construită și o gară, iar calea ferată era folosită în epocă pentru a transporta persoanele, dar și mărfurile produse în fabricile din acest cartier timișorean. Inițial, populația Fabricului era împărțită pe etnii: români, șvabi și sârbi, iar ulterior s-au așezat aici și armeni, greci, evrei, dar și francezi sau spanioli. Centrul localității Fabric a fost gândit ca o replică mai mică a zonei Pieței Unirii din Timișoara, iar piața centrală, numită inițial Hauptplatz, și în prezent Piața Traian, era locul în care erau organizate târgurile săptămânale. Fabric a devenit un cartier al orașului Timișoara pe măsură ce capitala Banatului a cunoscut o dezvoltare remarcabilă după ce provincia a devenit parte a Imperiului Austriac.
PERSPECTIVĂ. Eforturi susținute
Reabilitarea clădirilor istorice din Timișoara face parte din efortul municipalității de a oferi orașului o nouă înfățișare. Timișoara este unul dintre orașele care candidează pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021.