Un muzeu al Nordului a fost inaugurat azi dimineață, în orașul Darabani din județul Botoșani, informează Agerpres. Muzeul este găzduit de conacul Balș, clădire monument istoric, pe vremuri reședință a hatmanului Moldovei, iar la înființarea sa au contribuit Asociația Nord, Primăria Darabani și colecționarul local Dumitru Haha.
Patrimoniul inițial conține aproape 500 de exponate, grupate în colecții reprezentative pentru regiunea Moldova de Nord — Nordul Basarabiei — Bucovina de Nord. Exponatele provin din județele Botoșani, Suceava și Iași, din regiunea Cernăuți-Herța și din Basarabia.
"Eram singurul oraș din țară care până acum nu am avut un muzeu de acest gen. Este extrem de important, mai ales că este găzduit de conacul Balș, care este clădire de patrimoniu și care merita să aibă în el astfel de exponate", a declarat, pentru AGERPRES, primarul Corneliu Aroșoaie.
Colecția de Istorie a Nordului conține obiecte de arheologie, documente, numismatică și fotografie veche din regiune, obiecte vechi bisericești și exponate ale civilizației evreiești, foarte importantă în acest spațiu la finalul secolului al XIX-lea.
Între cele mai valoroase exponate ale sălii de istorie sunt un Penticostarion din 1757 și volumul "Procesul locuitorilor din Darabani înaintea curții cu jurați de la Dorohoi" (1879) — carte unicat în România, care înfățișează cel mai mare proces din istoria justiției românești de până atunci, printre ai cărui actori au fost Titu Maiorescu (ca avocat) și Nicolae Iorga (ca ministru și jurnalist).
Colecția "Militaria" propune căști și uniforme militare, arme și stații radio, documente și fotografii din cele două războaie mondiale. Sunt expuse aici un brevet militar din 1906, un aparat foto Leica din 1926 și o raniță rusească de război.