Noul sistem de operare prezentat de Google este asemănător celui anterior, Lollipop, însă pare să așeze puțin lucrurile, pe care acea variantă le-a cam dat peste cap și a determinat mulți fani Android să considere trecerea la unul dintre gadgeturile rivalilor de la Apple.
Android M va ajunge spre final de an pe diversele terminale, iar compania promite că managementul aplicaţiilor va fi mult mai bun, astfel că ele nu vor mai consuma bateria când telefonul nu este utilizat. Android Lollipop a crescut în medie cu 15% autonomia bateriei, iar a şasea generaţie de Android promite să ducă lucrurile şi mai departe.
Iată câteva dintre îmbunătățirile pe care le va aduce Android M:
App Permissions: Utilizatorii vor putea alege singuri informațiile la care vor oferi acces aplicațiilor pe care le instalează. Astfel că, în Android M, aplicațiile nu vor mai cere o listă întreagă de permisiuni la instalare, și vor atrage atenția utilizatorului când au nevoie să acceseze un feature al telefonului (de exemplu, camera sau microfonul).
Bateria: Un nou feature al sistemului de operare, Doze, are scopul de a ajuta la economisirea vieții bateriei atunci când senzorul de mișcare nu înregistrează nimic.
Google Now on Tap: Google Now urmează să fie încorporat în toate elementele telefonului și va putea fi accesat în mai multe feluri. De exemplu, veți putea apăsa butonul de home pentru a aduce pe ecran cardurile cu informațiile relevante pentru activitatea de care aveți nevoie în acel moment (de exemplu, dacă Cinema trimite un mail despre un film, veți putea accesa informații Now despre trailere, rating sau orice altceva doriți să aflați).
Google Photos: Disponibil pe terminalele Android şi iOS sau direct din browser, Google Photos preia multe dintre ideile aplicate în cadrul Google+ Photos, însă elimină componenta de socializare şi devine un serviciu de sine stătător. Compania răspunde astfel plângerilor celor care au afirmat că Google+ este vârât cu forţa pe gât, indiferent dacă utilizatorul doreşte acest lucru sau nu, oficialii companiei admiţând de altfel că Google+ va rămâne doar o componentă de socializare opţională, o mutare care a fost prevăzută de aproape un an de zile. Cel mai atractiv aspect al noului serviciu este, fără îndoială, spaţiul nelimitat de stocare. Atunci când îşi va activa contul, utilizatorul va putea alege între noul mod de lucru cu spaţiu nelimitat, care stochează însă versiuni optimizate JPG ale imaginilor sale, sau stocarea clasică a originalelor, care include şi suport RAW sau TIF, dar care este limitată la spaţiul contului Drive.
Acces offline la Maps și chiar YouTube: Pentru că dispozitivele cu Android sunt disponibile într-o grămadă de țări din întreaga lume, oficialii Google s-au gândit și la utilizatorii care trăiesc în regiuni unde accesul la internet este, totuși, limitat. Așa că au decis să lanseze YouTube Offline în țările în curs de dezvoltare și să ofere și suport offline pentru Chrome. În plus, vom avea acces și la Maps fără a avea nevoie de o conexiune la internet (Here Maps de la Nokia ofereau deja acest feature). Offline Maps va fi disponibil „în următoarea perioadă“.
Android Pay: Apple a deținut destul supremația! Este rândul celor de la
Google să lanseze serviciul de plăți Android Pay, compania intrând în parteneriat cu operatorii telecom pentru pre-instalarea acestui serviciu pe telefoanele mobile noi. Printre cei care s-au alăturat Android Pay se numără T-Mobile, Verizon și AT&T. Pentru a autentifica plățile, utilizatorii vor putea folosi amprenta (care va valida identitatea).
Android Wear: Printre update-urile pe care le va primi sistemul pentru ceasuri smart se numără Always On, care va face disponibile aplicațiile pe ecran pentru ca informațiile să fie vizibile mereu la o luminozitate scăzută. În orice caz, nu va mai trebui apăsat mereu ecranul pentru a vedea ce se întâmplă. Noi gesturi din încheietura mâinii pentru scrollat, bune dacă aveți mâinile ocupate sau murdare, potrivit thetrends.ro.