În ultimii ani, corupția s-a infiltrat în mai multe departamente și servicii ale Primăriei Capitalei, fie că a fost vorba de simpli funcționari sau de directori.
Inspectori PMB, urmăriți penal
În noiembrie 2008, la numai cinci luni după ce Sorin Oprescu câștiga primul său mandat pe Primarul General al Capitalei, doi funcționari ai instituției erau urmăriți penal pentru luare de mită. Doru Gadea și Gheorghe Dicu, inspectori în cadrul Serviciului Inspecție și Disciplină în Construcții și Respectare Reglementări au fost acuzați de procurori că au pretins și primit bani pentru a nu lua măsuri în cazul unei construcții ridicate fără autorizație.
“Cercetarea funcționarilor pentru corupție mă ajută să fac curățenie în PMB,” spunea atunci Sorin Oprescu, dând vina pe precedesorul său.
Șeful de la Infrastructură, reținut pentru luare de mită
Planul edilului-șef nu a dat roadele scontate, pentru că un director din PMB a fost subiectul unui amplu referat al procurorilor DNA, anul trecut.
Astfel, un caz aproape la indigo cu cel al lui Solomon Wigler a fost cel al lui Mădălin Dumitru, fostul director al Direcției Generale de Infrastructură și Servicii Publice din Primăria Generală, arestat preventiv în iunie 2014 pentru corupție. Dumitru este acuzat de procurorii DNA că a primit foloase necuvenite pentru a oferi preferențial lucrări pentru două firme. Mai mult, Dumitru a continuat să administreze cele două societăți la care a fost acționar și după ce a fost numit în funcție, folosindu-se de noua poziție pentru a obține contracte pentru firmele sale. De asemenea, Dumitru le cerea diverse servicii firmelor care lucrau cu primăria. De-a lungul anilor, printre serviciile și bunurile primite mită de Dumitru s-au numărat, printre altele: 50.000 euro, un BMW X6, un Mercedes ML, lucrări de renovare ale apartamentelor sale și ale rudelor, un frigider, un aragaz, un vas de WC.
Moștenire de la Videanu: dosarul retrocedărilor ilegale
În iulie 2014, primarul general Sorin Oprescu a fost chemat la sediul DNA, unde i s-au cerut informații legate de activitatea a doi șefi în Serviciul Juridic al Capitalei, puși sub urmărire penală pentru retrocedări suspectate ca nelegale. Faptele din dosar avuseseră loc pe timpul fostului primar Adriean Videanu, iar inspectorii erau acuzați că și-au încălcat atribuțiile legale prin propunerea restituirii în natură, în mod nelegal, a unui teren evaluat la suma de 3,3 milioane de euro.
Șefa de la Achiziții și cărțile supraevaluate
Un alt dosar care a vizat angajați ai PMB a ajuns pe rolul instanței în decembrie 2014, când fostul director al Bibliotecii Metropolitane (subordonată PMB), Florinel Rotaru, precum și șefa Serviciului Achiziții Publice, Elena Baldovin, au fost trimiși în judecată. Potrivit DNA, cei doi au aprobat cumpărarea de cărți supraevaluate de către Bibliotecă. Cărțile, supraevaluate chiar și cu sume de 200 de ori mai mare decât prețul pieței, au fost achiziționate de bibliotecă chiar de la ONG-ului directorului, cu avizul șefei din PMB.
De la centrul lui Oprescu, la șefia ASPA
Numirea lui Răzvan Băncescu la șefia Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), instituție subordonată PMB, a stârnit controverse în urmă cu doi ani. Numele său este nou în administrația publică și este considerat un protejat al edilului-șef. Înainte de a conduce ASPA, Băncescu a fost controlor la RATB iar anterior a ocupat funcția de director comercial la un centru medical fondat de Sorin Oprescu.