Bloggerii scriu, marți, despre cererea DNA de începere a urmăririi penale în cazul premierului Victor Ponta, despre veniturile Google și Facebook, despre soluția integrată de ghidare a nevăzătorilor în transportul public bucureștean, dar și despre testele cu noua generație de interceptori a Scutului antirachetă, demarate de americani.
De pe blogul Biziday aflăm că cererea DNA de urmărire penală a premierului Victor Ponta are un efect direct asupra modificării Codului Penal. În urmă cu ceva vreme PSD, UDMR și PC au iniţiat modificarea Codului Penal, astfel încât infracţiunea de conflict de interese să nu se mai refere şi la numirea unei persoane pe o funcţie. ”Este exact situaţia pentru care vrea DNA să îl cerceteze pe Ponta. Asta sugerează că premierul a ştiut tot timpul ce i se pregăteşte, pe de o parte, dar, pe de altă parte, cred că amicilor săi din Parlament le va fi mult mai greu să continue această procedură”, spune Moise Guran. Mai mult, jurnalistul este de părere că prin cererea de începere a urmăririi penale împotriva lui Victor Ponta, DNA dă ”un şah în anticipaţie” tuturor iniţiativelor de modificare a Codului Penal. ”Nu cred că vor mai avea tupeul să continue, iar dacă totuşi vor alege să meargă până în pânzele albe cu lupta împotriva DNA, cei de la PSD riscă să se decredibilizeze până la desfiinţare” a mai precizat Guran.
De pe blogul lui Adelin Petrișor aflăm că americanii au început testele cu noua generație de interceptori a Scutului antirachetă. Jurnalistul susține că aceste rachete vor intra în dotare peste vreo 3 ani, prin 2018. În acest context, baza de la Deveselu va fi operaționalizată în toamnă și va folosi SM-3 Block IB.
De pe blogul lui Cristian China Birta aflăm că Bucureștiul este primul oraș care a implementat o soluție integrată de ghidare a nevăzătorilor în transportul public. Acest proiect a fost implementat cu ajutorul tehnologiei iBeacon, soluția creată de compania clujeană Onyx Beacon. Astfel, 40 de unități iBeacon din modelul Enterprise au fost montați la sfârșitul lunii mai 2015 de către echipa Onyx Beacon pe toate autobuzele și troleibuzele care circulă în București , România pe liniile de transport public 86 și 90. Acest deployment reprezintă startul primei etape de implementare în teren real a proiectului Smart Public Transport, o soluție tehnologică integrată realizată de echipa Onyx Beacon și care va ghida persoanele cu dizabilități vizuale pentru a folosi rețeaua de transport public de suprafață din capitala României fără ajutorul unui asistent personal și fără a depinde de intervenția celorlalți călători sau a personalului regiei de transport.
Cătălin Tolontan a scris, pe blogul personal, despre veniturile realizate de filiala Google din România. În acest context, jurnalistul a precizat că filiala câștigă mult mai mulți bani decât a declarat la Fisc. Fondată în 2008, filiala Google din România se numește GOOGLE BUCHAREST SRL. Firma a raportat Fiscului o cifră de afaceri de 1 milion de euro în 2011, 2,4 milioane de euro în 2012 și 2,8 milioane de euro în 2013. ”Dacă n-ar fi de plîns, poți să mori de rîs! Numai un singur client de e-commerce din România, nu-i dau aici numele, bagă în google mai mult decît afacerile raportate de companie la stat! Asta e informație confirmată. Un singur client din zecile de mii face mai mult decît declară firma!”, a afirmat jurnalistul.În acest context, Tolontan a ținut să precizeze că și veniturile realizate de Facebook sunt mult mai mari. ”Facebook încasează singură în România mai mult decît toată piața de publicitate online de display (bannere pe siteuri) din țară. Mai mult de alea 25 de milioane de euro estimate de IAB ca piață de net în România!”, a precizat Tolontan.