Directorul SRI, George Maior, a declarat ieri că există „o oarecare tensiune“ între ofițerii de informații și beneficiarii analizelor SRI din zona politică.
Existența acestor tensiuni a fost recunoscută de directorul SRI, George Maior, într-un interviu pentru Adevărul, fiind pusă pe seama intereselor divergente ale politicienilor și ofițerilor de informații.
“Întotdeauna va exista o anumită reticență a beneficiarilor de a folosi informația pentru că beneficiarul se gândește, deci omul politic, omul guvernamental, și la interesele guvernamentale și uneori o informație negativă ar putea, să spunem, să distrugă un anumit proiect”, a susținut Maior, întrebat dacă beneficiarii din zona politică au folosit eficient informațiile serviciului. “Pe de altă parte, și din perspectiva ofițerilor de informații există o frustrare câteodată că informația pe care o transmit nu are utilitate pentru beneficiar și de aici o oarecare tensiune”, a spus Maior.
El a adăugat că uneori această tensiune este creativă și duce la ceva bun, dacă se discută între cele două părți, ceea ce el, în calitate de director, încearcă să facă. “Transmitem o analiză la un ministru, văd că poate nu se înțeleg anumite lucruri, pun mâna pe telefon, discut cu domnia sa și până la urmă se ajunge la un fel de armonizare. Eu zic că suntem pe calea cea bună din acest punct de vedere”, a precizat directorul SRI.
Cine pierde din întoarcerea în trecut
Directorul SRI a lansat și un alt avertisment, transmițându-le liderilor politici că ar avea de pierdut din renunțarea la reformarea instituțiilor și întoarcerea la trecut. “Eu am credinţa că instituţiile statului, nu mă refer doar la SRI, trebuie întărite. Această întărire creează o infrastructură strategică şi care se poate apăra în faţa unor intenţii de a reveni la timpuri desuete sau demult trecute, de a atrage atenţia liderilor că ei înşişi vor avea de pierdut dacă vor încerca întoarceri nefericite în timp. Principiul ireversibilităţii nu funcţionează întotdeauna în politică”, a afirmat Maior. Pe de altă parte, el pare convins că nu există un risc foarte mare ca politica să controleze, din nou, justiția.
“Evoluţia din ultimii ani a justiţiei a fost atât de solidă şi acest lucru se reflectă şi în percepţia populaţiei asupra acestor instituţii, încât va fi foarte greu pentru cineva, dacă nu vrea să piardă credibilitate în mod masiv, să reverseze această achiziţie bună pentru evoluţia României. Aceste instituţii vor şti să dezvolte mecanisme imunitare. Eu sunt optimist, dar cu prudenţă, că lucrurile vor merge spre progres, chiar dacă nu liniar”, a afirmat Maior.
Directorul SRI a făcut și o serie de comentarii de politică externă, legate de recentele evenimente din Ucraina. “Rusia duce o politică de tip neoimperial care ne împinge încet-încet spre un neo-Război Rece, cum l-am definit noi, diferit de cel anterior, într-adevăr, mult mai subtil, mult mai complicat din punct de vedere al viziunilor diferite asupra lumii. Anexarea unui teritoriu nu cred că face parte din dreptul internaţional al secolului XXI şi de aici două viziuni diferite care se manifestă prin acţiuni asimetrice, de tip militar. Vedeţi, avioane doborâte sub umbra unui stat, a unor acţiuni pe care le putem denumi teroriste”, a comentat Maior.