6.3 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăSpecialContribuțiile la asigurările de sănătate ar putea fi majorate la 14%. Ministerul...

Contribuțiile la asigurările de sănătate ar putea fi majorate la 14%. Ministerul Sănătății infirmă

Contribuțiile la asigurările de sănătate ar putea fi majorate de la 10,7% la 14%, a anunțat, luni, secretarul de stat din Ministerul SănătăţiiDorel Săndesc. El a precizat că reprezentanții Ministerului Sănătății au discutat deja despre această măsură cu reprezentanții Ministerului de Finanțe, Casei naționale de Asigurări de Sănătate, Agenției Naționale a Medicamentului, dar și cu delegația Fondului Monetar Internațional.

Ministerul Sănătăţii a infirmat însă acest anunț și a precizat că nu ia în calcul majorarea contribuţiilor la sănătate în acest an sau în anii următori.

“Ministerul Sănătăţii nu a discutat cu Fondul Monetar Internaţional şi nici cu alte organisme internaţionale o eventuală creştere a contribuţiilor la Sănătate. De asemenea, nu a avut loc o asemenea dezbatere nici în Guvernul României. Ştiu că acum 4 ani, în anul 2010, au existat propuneri privind posibile majorări, dar rămase la stadiul de discuţii. Subliniez faptul că nu vor fi majorate contribuţiile la Sănătate”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

Propunerea a venit de la pacienți

Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu, a declarat că propunerea de majorare a contribuțiilor la asigurările de sănătate a venit din partea asociațiilor de pacienți, ca o soluție pentru problema finanțării deficitare a sistemului de sănătate din România.

”Această măsură ar fi foarte bună pentru pacienți. Cu o condiție: statul trebuie să gestioneze foarte bine acești bani. Un venit suplimentar de un miliard de euro, cât ar rezulta din revenirea la cota de 7 plus 7 la sută ar fi de natură să îmbunătățească bugetul asigurărilor de sănătate. În prezent, avem analize medicale gratuite doar până pe 3-5 ale lunii, după care trebuie să așteptăm până luna viitoare la coadă. Ne dorim ca Guvernele României să nu mai fie populiste, să ne consulte pe această temă”, a spus Vasile Barbu. 

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc a susținut ideea de a organiza o dezbatere pe această temă.

"Am văzut sondaje în care oamenii pun pe primul loc sănătatea, fiind de acord să plătească mai mult. Discuţia e necesară şi am discutat inclusiv cu FMI. Este o dezbatere pe care vrem să o avem. Părerea mea e că ar trebui revenit la nivelul anterior, pentru că această contribuţie este la nivel standard în UE, 13,5-14 la sută", a secretarul de stat.

Federația „Solidaritatea Sanitară” din România susține, de asemenea, că măsura de creștere a contribuțiilor la asigurările de sănătate este oportună în condițiile în care nivelul de colectare a taxelor la bugetul de stat nu s-a îmbunătățit semnificativ în ultimii ani. 

”Considerăm regretabil că actualul Guvern nu ia în considerare posibilitatea creșterii încasărilor la Sănătate, inclusiv prin creșterea contribuțiilor, în condițiile în care este recunoscut faptul că România are unul din cele mai scăzute nivele a contribuțiilor la Sănătate din Uniunea Europeană (având ca efect un nivel redus al serviciilor medicale acordate populației) iar Sănătatea este parte a sistemului de protecție socială. Cu alte cuvinte, considerăm anormal ca un o guvernare socialistă să nu susțină această dimensiune esențială a statului social, prin asigurarea finanțării necesare”, a declarat Viorel Rotilă, președintele Federației „Solidaritatea Sanitară” din România.

Totodată, „Solidaritatea Sanitară” apreciază că nu este normal ca starea de sănătate a întregii națiuni să fie asigurată doar pe seama contribuțiilor a cinci milioane de cetățeni, acestea fiind insuficiente pentru a asigura necesarul de finanțare pentru buna funcționare a sistemului sanitar.

Guvernul dă cu o mână și ia cu două

Anunțul secretarului de stat privind majorarea contribuțiilor la sănătate vine în contextul scandalului legat de reducerea CAS cu 5% la angajator, măsură pe care Guvernul și-a asumat-o și apoi a fost adoptată prin lege de Parlament, în ciuda faptului că nici până în prezent executivul nu a reușit, nici în discuțiile cu FMI, nici în întâlnirea cu președintele de la Palatul Cotroceni, să precizeze care vor fi sursele de compensare a sumelor pierdute prin această măsură.

Legea privind reducerea cu 5% a CAS a fost retrimisă de Traian Băsescu către Legislativ. Înregistrarea întâlnirii dintre președinte și premierul Victor Ponta, însoțit de ministrul Finanțelor Ioana Petrescu, a fost făcută publică de șeful statului. Pe înregistrare se vede cum nici șeful executivului, nici ministrul de Finanțe nu sunt capabili să indice sursele de acoperire a deficitului generat de reducerea CAS. Ulterior, premierul a prezentat, într-o ședință de guvern, presupusele surse de acoperire a deficitului, însă specialiștii spun că și acestea au fost neconvingătoare.

Pe de altă parte, încasările Fiscului sunt mult sub ceea ce se prognozase, astfel încât la rectificarea bugetară ce urmează bugetele multor ministere, printre care cel al educației, vor fi tăiate. În același timp, la sfârșitul săptămânii trecute, s-au anunțat și alte majorări de taxe, printre care cele pe locuințe.

Cele mai citite

Creștere de 30% în cererea pentru retreat-uri la sat: Reconectarea la tradiții și naturăTitlu:

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Michel Platini despre Kylian Mbappe! „Îl văd pierdut pe teren”

Fostul mare fotbalist Michel Platini și antrenorul Carlo Ancelotti au oferit opinii despre forma slabă a lui Kylian Mbappe la Real Madrid, după evoluțiile...

Sorana Cîrstea începe un nou capitol! Sven Groeneveld, noul antrenor al româncei

Sorana Cîrstea va colabora în 2025 cu Sven Groeneveld, unul dintre cei mai titrați antrenori din tenis, cunoscut pentru pregătirea a șapte campioane de...
Ultima oră
Pe aceeași temă