-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialAfaceri ilegale cu deșeuri periculoase, păstorite de un inculpat din dosarul Hidra

Afaceri ilegale cu deșeuri periculoase, păstorite de un inculpat din dosarul Hidra

Interlopii din municipiul Hunedoara, îmbogățiți în urma afacerilor ilegale cu fier vechi continuă activitățile dubioase cu deșeuri metalurgice. Peste 2500 de tone de substanțe periculoase sub formă de deșeuri sau concentrat de plumb sunt depozitate și manipulate în condiții improprii, fără avizele prevăzute de lege, de firma unui personaj implicat în celebrul dosar Hidra.

În luna iunie a acestui an, Primăria Hunedoara și Garda de Mediu au fost sesizate de câțiva cetățeni din municipiul Hunedoara cu privire la o poluare a râului Cerna și a malurilor acestuia cu o substanță necunoscută.

La sfârșitul anului trecut, firma C.T.A. Iron Power Steel SRL din Oțelul Roșu a adus în județul Hunedoara peste 2500 de tone de deșeuri periculoase cu conținut ridicat de plumb provenite de la o filială a societății Rombat din Copșa Mică. O parte a deșeurilor au ajuns în județul Hunedoara legal, fiind procesate de o societate comercială autorizată în acest sens, iar o altă cantitate a ajuns direct în municipiul Hunedoara. Deșeurile care au ajuns legal la firma de procesare au fost transformate în concentrat de plumb, care a fost preluat tot de firma C.T.A. Iron Power Steel SRL din Oțelul Roșu. La rândul său, aceasta a vândut-o societății Auto Trading Corporation administrată de Daniel Ioan Belder, dar controlată de unul dintre afaceriștii controversați din județul hunedoara, protagonist al celebrului dosar ”Hidra”, Gabriel Deac.

Comisarii Gărzii de Mediu au constatat existența în zona ”Poarta zgurii” din Hunedoara a unui depozit neautorizat de ”deșeuri metalurgice”. De asemenea aceștia au constatat că deșeurile sunt spălate cu apă luată din Cerna, care este apoi deversată, împreună cu rezidurile rezultate, înapoi în râu. Din motive necunoscute, inspectorii Gărzii de Mediu, Marius Dobra și Angela Croitoru, au încercat să minimalizeze faptele, notând în procesul verbal de control doar că deșeurile reprezintă ”zgură siderurgică”, fără să țină cont că deșeurile de plumb sunt catalogate ca fiind substanțe periculoase.

Ca urmare, Garda de Mediu nu a dispus confiscarea mărfii deținute ilegal și nici măsuri pentru refacerea mediului în zona afectată. De asemenea, în cazul manipulării și procesării substanțelor periculoase fără avizele legale, comisarii de mediu aveau obligația să anunțe Parchetul pentru că există suspiciunea comiterii unor infracțiuni, ceea ce nu s-a întâmplat.

Concentrația de plumb în sol, de 800 de ori mai mare decât cea admisă

În urma măsurătorilor efectuate de specialiții APM Hunedoara pe probe de sol de pe malul râului Cerna au rezultat cantități de plumb de peste 800 de ori mai mare decât cele admise, ceea ce înseamnă o poluare majoră cu plumb rezultată în urma prelucrării clandestine a deșeurilor aduse de la Copșa Mică de C.T.A. Iron Power Steel SRL din Oțelul Roșu și manipulate apoi de firma lui Gabriel Deac.

În prima fază, ”acarul păun” a fost Ilie Costea, administratorul firmei Leinad Marketing, care s-a obligat să spele zgura cu conținut de plumb adusă de Gabriel Deac fără să ceară actele de proveniență ale acestora și fără să aibă o autorizație obținută legal pentru procesarea unor deșeuri de acest fel. Comisarii Gărzii de Mediu i-au aplicat acestuia o amendă contravențională.

Probele prelevate din apa Cernei la câteva zile după încetarea activității nu au avut valori îngrijorătoare, astfel că autoritățile care au avut cazul în cercetare au considerat că pot să-l închidă. Numai că, după câteva zile, deșeurile de plumb au fost transportate de la ”Poarta Zgurii” pe o platformă a societății comerciale ICSH, fiind depozitate în aer liber și din nou fără autorizațiile prevăzute de lege. Proprietarul pulberelor cu conținut de plumb, Gabriel Deac a declarat că a pus la dispoziția Gărzii de Mediu toate actele de proveniență a materialului depozitat la ICSH.

”Nu am ce comenta. Eu nu am acolo deșeuri, ci materie primă, concentrat de plumb. Am pus la dispoziția autorităților toate actele”, a declarat Gabriel Deac. Reprezentanții Gărzii de Mediu susțin contrariul. Într-un document oficial, aceșta afirmă că deținătorul pulberilor cu conținut de plumb nu poate face dovada că materialul depozitat pe platforma ICSH constituie concentrat de plumb și un deșeu cu coținut periculos.

Cu toatea acestea, Garda de Mediu nu a dispus confiscarea materialului și nici măcar depozitarea substanțelor periculoase în condiții sigure pentru mediul înconjurător și sănătatea populației. Reprezentanții APM Hunedoara susțin că legile care reglemetează transportul, manipularea, depozitarea și prelucrarea deșeurilor și materialelor periculoase prevăd norme foarte clare și stricte în ceea ce privește aceste operațiuni.

Chiar dacă deșeurile au alt regim juridic față de materiile prime, existența în acestea a unor substanțe periculoase, cum este plumbul în formă solubilă, necesită luarea unor măsuri de siguranță și autorizarea tuturor operațiunilor care se efectuează cu astfel de substanțe. În cazul deșeurilor de plumb plimbate și prelucrate prin municipiul Hunedoara nu există avizele prevăzuted e lege.

Interlopii din Hunedoara dau fierul pe plumb

Același afacerist controversat, Gabriel Deac, este implicat și în dosarul Hidra instrumentat de procurorii DIICOT Alba Iulia și aflat pe rolul Tribunalului Bistrița Năsăud. Dosarul se judecă din anul 2007, iar instanța din Bistrița Năsăud a dispus în octombrie anul trecut restituirea cauzei la Parchet pentru refacerea urmăririi penale. Surse din lumea interlopă a Hunedoarei îl bănuiesc pe Deac de o anumită colaborare cu DIICOT.

Dosarul Hidra vizează două grupări rivale care au obținut câștiguri de pe urma afacerilor ilegale cu fier vechi. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, la finele anului 2004 Andrei Raita (zis „Endre”) și Gheorghe Ioniță (zis „Ghiță Francezul”) au pus bazele unui grup care a sustras materiale feroase și neferoase de pe platforma siderurgică de la Hunedoara. Bunurile furate, erau reintroduse în circuitul economic cu ajutorul câtorva administratori de centre de colectare a fierului din Hunedoara. La acel moment, rechizitoriul anchetatorilor vorbea de un prejudiciu de cel puțin 20 de miliarde de lei vechi.

De asemenea, numele lui Gabriel Deac apare și în motivarea arestării lui Traian Berbeceanu, legat de angajarea interlopului Cristian Litera în scopul de a-l agresa pe un om de afaceri din Hunedoara. 

Cele mai citite

România, oficial în Spaţiul Schengen terestru: modificări majore la punctele de trecere a frontierei

Decizia marchează o etapă istorică pentru România și Bulgaria, care devin graniţe externe ale Spaţiului Schengen România şi Bulgaria au intrat, de la miezul nopţii,...

România, oficial în Spaţiul Schengen terestru: modificări majore la punctele de trecere a frontierei

Decizia marchează o etapă istorică pentru România și Bulgaria, care devin graniţe externe ale Spaţiului Schengen România şi Bulgaria au intrat, de la miezul nopţii,...

Ambasadorul Rusiei la București, găsit în stare de inconștiență

Diplomatul, în vârstă de 65 de ani, care are mai multe probleme medicale, a fost transportat cu o ambulanţă SMURD la Spitalul Floreasca, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă