1 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialMedicii din filiera „penală“ a pensionărilor pe caz de boală, săltați de...

Medicii din filiera „penală“ a pensionărilor pe caz de boală, săltați de DNA

UPDATE:  Șefa Serviciului de Expertiză Medicală din Brăila, Ana Boală, și o angajată a instituției, reținute pentru luare de mită, au fost arestate preventiv, miercuri seară, de Tribunalul Galați, în timp ce o altă angajată, acuzată de aceeași infracțiune, a fost plasată în arest la domiciliu.

––––––

Șefa Serviciului de Expertiză Medicală din Brăila, Ana Boală, și doi dintre medicii specialiști în medicina muncii, Rodica Țone și Cristinel Andreicuț, au fost reținuți ieri de procurorii DNA Galați, urmând să fie prezentați instanței de la Tribunalul Galați cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile, toți trei fiind acuzați de  luare de mită pentru falsificarea unor expertize din dosarele de pensionare din motive medicale.

Ana Boală a luat mită pentru falsificarea expertizelor în 73 de dosare, Rodica Țone a luat mită pentru 72 de expertize falsificate, în cazul lui Cristinel Andreicuț procurorii reținând opt astfel de fapte. În ordonanțele de reținere se arată că, în cauză, există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că în perioada aprilie – iunie 2015, Ana Boală, împreună cu medici din subordine, dar și cu ajutorul altor persoane, a acordat grade de handicap unor brăileni care nu se încadrau în diagnosticele care să le permită să obțină pensii de handicap. Ana Boală primea între 50 și 500 lei de la fiecare pacient.

Au fost și cazuri în care Boală se mulțumea și cu produse alimentare. „Concret, în perioada 27 aprilie – 16 iunie 2015, inculpata Boală Ana a primit, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, de la 73 de pacienți pe care i-a consultat în vederea evaluării capacității de muncă, diferite sume de bani, direct sau introduse printre înscrisurile aflate în dosarele medicale, produse alimentare și nealimentare

. Banii și produsele au fost primite în scopul îndeplinirii atribuțiilor sale de serviciu, respectiv pentru examinarea clinică și pentru analizarea documentelor medicale ale pacienților, pentru a stabili gradul de invaliditate al acestora, astfel încât aceștia să beneficieze de pensie de invaliditate ori pentru revizuire medicală sau pentru prelungirea concediului medical peste 180 de zile“, se spune în ordonanța de reținere a Serviciului de Expertiză Medicală din Brăila. În ordonanța de reținere a Rodicăi Țone se spune că în aceeași perioadă a primit de la 72 de pacienți pe care i-a consultat în vederea evaluării capacității de muncă, diferite sume de bani și produse alimentare și nealimentare.

„Specialiștii“ în falsuri, prinși în flagrant

Procurorii DNA Galați au organizat, marți, un flagrant la centrul de expertiză din Brăila și astfel au probat luarea de mită: „La data de 16 iunie 2015, inculpata Andreicuț Cristinel a primit suma totală de 1.250 lei, de la 8 pacienți examinați în ziua menționată, între 50 și 200 de lei de pacient, în scopul îndeplinirii atribuțiilor sale de serviciu, respectiv pentru examinarea clinică și pentru analizarea documentelor medicale, în vederea obținerii pensiei de handicap.

La data de 16 iunie 2015, Boală Ana a primit suma de 500 lei de la un pacient, iar Andreicuț Cristinel a primit suma totală de 1.250 lei de la opt pacienți, în scopul anterior menționat, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante“, se spune în ordonanța DNA Galați. Procurorii anticorupție au organizat zece percheziții, la patru cabinete medicale din cadrul Serviciului de Expertiză Medicală, în cadrul cărora lucrează patru medici și două asistente care au fost aduse la audieri, la domiciliile celor trei doctorițe, dar și la domiciliile altor patru angajate ale centrului. La audieri au mai fost aduși și mai mulți beneficiari ai expertizelor falsificate, aceștia părăsind sediul DNA Galați după audieri. 

În 2013, Inspecția Socială a descoperit la Brăila 73 de dosare de pensionare ilegale ca urmare a falsificării expertizelor, beneficiarilor fiindu-le retrase drepturile. În perioada februarie-martie au mai descoperite alte 60 de
dosare.   

În orașul lui Bunea Stancu, corupția e la ea acasă

Corupția pare să fie generalizată în orașul baronului PSD Gh. Bunea Stancu, fostul președinte al CJ Brăila, arestat toamna trecută pentru fapte de corupție și care acum își ispășește o primă pedeapsă cu închisoarea în timp ce procurorii Dna îl mai anchetează și în alte dosare. Poliția Rutieră din Brăila a fost decimată după ce în luna mai, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au efectuat percheziții la sediul Poliției Rutiere, precum și la domiciliile unor agenți suspectați de fapte de corupție.

Un „eșalon“ de 11 poliţişti au fost arestaţi, 5 fiind în arest preventiv iar alți 6 arestați la domiciliu, în timp ce alţi 10 agenţi au fost cercetați sub control judiciar, recent fiind trimiși în judecată pentru luare de mită. În vara anului trecut a fost un caz de corupție și în învățământul brăilean. Potrivit DNA, la data de 28 august 2014, Daniela Haret și Valentin Damian, în calitate de profesori corectori și având ajutorul inspectoarei Mirela Diaconescu, au solicitat și au primit, de la inculpatul Iulian Văsii, candidat la examen, 2.500 lei, sumă pe care cei doi profesori au împărțit-o. Banii au fost ceruți și primiți astfel încât, la teza scrisă la matematică Iulian Văsii să obțină o notă mai mare decât cea pe care o merita.

Cele mai citite

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...

România primul loc în UE la exportul de grâu în 2024. Cum am depășit Franța și Germania la un loc

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la începutul sezonului 2024/25, la 1 iulie, şi până la data de 17 noiembrie, au ajuns...
Ultima oră
Pe aceeași temă