Aşa după cum noi am spus, există puncte problematice în propunerea Marii Britanii şi rămâne o muncă de făcut. Însă această muncă trebuie să fie făcută de Marea Britanie, nu invers’, a declarat purtătoarea de cuvânt Natasha Bertaud, în briefingul de presă zilnic al Comisiei.
‘Vă reamintesc că Marea Britanie este cea care părăseşte Uniunea Europeană, nu Uniunea Europeană părăseşte Marea Britanie, iar noi vom face tot ce ne stă în putere pentru a asigura că ieşirea se face în mod ordonat’, a subliniat ea.
‘Suntem pregătiţi să ne angajăm în mod constructiv cu omologii noştri’, dar, a adăugat Natasha Bertaud, UE nu vrea să poarte responsabilitatea unui eşec sau să fie considerată răspunzătoare de o ieşire fără acord a Regatului Unit.
Prim-ministrul britanic Boris Johnson şi-a prezentat miercuri planul pentru Brexit, primit cu multă prudenţă de europeni.
Acest ‘compromis’, care se referă în principal la chestiunea sensibilă a frontierei irlandeze, a ridicat numeroase întrebări din partea UE, a menţionat purtătoarea de cuvânt.
Într-o discuţie telefonică purtată miercuri, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a împărtăşit preocupările sale lui Boris Johnson.
Juncker a remarcat că ‘există în continuare câteva puncte problematice (…) mai ales în ce priveşte guvernanţa ”backstop’-ului (‘plasa de siguranţă’ pentru evitarea reintroducerii unei frontiere fizice între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord – n.red.)’, s-a precizat într-un comunicat de presă de la Bruxelles.
Jean-Claude Juncker urmează să discute joi după-amiaza cu premierul irlandez Leo Varadkar, ocazie cu care va reitera ‘solidaritatea’ UE cu Irlanda, a mai afirmat Natasha Bertaud.