Șefii de stat şi de guvern ai statelor UE, convocaţi pentru un summit excepţional la Bruxelles miercuri seară, nu au reuşit să cadă de acord asupra celor două persoane care îi vor înlocui în toamnă pe Catherine Ashton în fruntea diplomaţiei Uniunii şi pe Herman Van Rompuy la preşedinţia Consiliului European.
Odată în plus, UE nu a reuşit să ia o decizie unanimă, etalându-şi diviziunile. În faţa ofensivei Europei de Est, premierul italian, Matteo Renzo, nu a reuşit să-şi impună ministrul de Externe, Federica Mogherini, acuzată de simpatii pro-Kremlin. O nouă reuniune va avea loc la 30 august. Postul de Înalt reprezentant pentru Afaceri Externe rămâne piesa principală în ansamblul executivului european şi în contextul internaţional tensionat, dominat de crizele din Ucraina şi din Orientul Mijlociu, voinţa Italiei de a obţine acest post s-a lovit de o puternică rezistenţă. Ţările baltice şi Polonia s-au opus din cauza poziţiei Romei, considerată prea favorabilă Rusiei. Făcând aluzie la vizita ministrului Mogherini – care ocupă acest post în guvernul italian doar de câteva luni şi este considerată pupila lui Renzi – la Moscova, la începutul lunii iulie, preşedinta lituaniană a respins în termeni duri personalităţile „pro-Kremlin”. Europa de Est vrea deci pe cineva care nu se teme de o confruntare cu Putin, o situaţie ce demonstrează că după un deceniu de la marea extindere spre est, Uniunea nu a reuşit să facă să dispară frontiera dintre „vechile” şi „noile” state membre. Dezbaterile au durat peste 17 ore şi eforturile lui Van Rompuy de a intermedia un compromis au fost în van. În plus, în acest post trebuie să fie musai o femeie…
La viitorul summit metoda va trebui schimbată, sunt de părere surse europene, până la finele lunii iulie toate statele trebuind să-şi desemneze propriul comisar în viitoarea Comisie Europeană. Odată cunoscut castingul viitoarei Comisii, liderii UE speră că va fi mai facil să rezolve cele două cazuri în dispută – şeful diplomaţiei europene şi cel de preşedinte al Consiliului.