1 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialProducţia de sare în România a scăzut

Producţia de sare în România a scăzut

România a produs anul trecut 2,05 milioane tone de sare, în scădere cu 14% atât faţă de anul 2013, cât şi comparativ cu perioada de dinaintea crizei, potrivit datelor transmise de către Societatea Naţională a Sării (Salrom), singurul producător autorizat, informează Mediafax.

„Producţia de sare realizată în anul 2014 a fost de 2.058.292 tone, comparativ cu 2.397.398 tone realizată în 2013. Ţinând cont de caracterul sezonier al vânzărilor de sare şi de faptul că în anul 2013 precipitaţiile sub formă de ninsoare au fost însemnate cantitativ, livrările de sare pentru deszăpezirea drumurilor au fost mai mari în anul respectiv”, a comunicat Salrom.

Producţia de sare aferentă anului 2007 este de 2,21 milioane tone, iar media anuală înainte de începerea crizei economice, calculată pentru perioada 2007-2009, este de 2,35 milioane tone/an.

De asemenea, Salrom a exportat peste 600.000 tone sare în Ungaria, Slovacia, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova, Cehia, Polonia, Germania şi Franţa.

Societatea Naţională a Sării a programat pentru acest an investiţii de 35,2 milioane lei. Acestea vor fi direcţionate pentru realizarea unei hale de producţie şi ambalare la Salina Ocna Dej şi amenajarea zonei adiacente şi execuţia noului flux de preparare, pentru modernizarea instalaţiei de recristalizare de la Salina Cacica, achiziţionarea şi montarea unei bande de transport sare la Salina Târgu Ocna şi retehnologizarea şi sistematizarea infrastructurii şi a construcţiilor din incinta Salinei Slănic. Vor fi totodată achiziţionate instalaţii de perforat la sucursalele Salina Ocna Dej şi Salina Praid. De altfel, Salina Praid va fi modernizată prin realizarea unei instalaţii de preparare în subteran.

Salrom a avut anul trecut un profit net de 24,53 milioane lei şi o cifră de afaceri de 277,37 milioane lei. Societatea a bugetat pentru acest an un profit net de 37,28 milioane lei şi o cifră de afaceri de 290,86 milioane lei.

România, unul dintre cei mai mari zece producători europeni din domeniu, are peste 200 de zăcăminte de sare, aflate în patrimoniul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. Salrom, singurul producător de sare autorizat la nivel naţional, a concesionat pentru exploatare perimetre însumând circa 400 de milioane tone sare.

Acțiunile companiei sunt deținute Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului – 51% şi Fondul Proprietatea – 49%. Principalele produse ale Salrom sunt sarea (gemă, soluție, recristalizată) și calcarul. Societatea Naționala a Sării are șapte sucursale: Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea și salinele Slănic, Ocna Dej, Ocna Mureș, Târgu Ocna, Praid și Cacica.

Cele mai citite

Benjamin Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, marți, în timpul unei vizite în Gaza, că Hamas nu va conduce enclava palestiniană după încheierea războiului și...

Benjamin Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, marți, în timpul unei vizite în Gaza, că Hamas nu va conduce enclava palestiniană după încheierea războiului și...

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...
Ultima oră
Pe aceeași temă