21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialElevii români au intrat la liceu și cu note sub 5

Elevii români au intrat la liceu și cu note sub 5

Peste 15.000 de elevi au intrat la liceu cu note sub 5, în urma repartizării computerizate realizate, luni, de Ministerul Educației. Acest lucru a fost posibil pentru că legislația în vigoare de cinci ani permite și elevilor care nu au obținut 5 să se înscrie la licee, arată o analiză realizată de Mediafax.

Rezultatul acestei măsuri este că, în școlile unde s-au înscris copii cu note sub 5 la Evaluarea Națională se înregistrează cele mai mici rate de promovabilitate la Bacalaureat.

Citește și: UPDATE. Topul celor mai bune licee din țară, după admiterea din acest an

În Bucureşti, de pildă, pe locurile 1 şi 2 în topul după ultima medie de admitere sunt colegiile "Sfântul Sava" şi "Gheorghe Lazăr". La Bacalaureatul de anul acesta, cele două colegii au avut printre cele mai bune rezultate din ţară: un singur respins din 248 de candidaţi, respectiv şapte din 277.

La polul opus, cele mai mici medii de admitere în Bucureşti s-au înregistrat la liceele tehnologice "Dimitrie Gusti" (2,52) şi "Petru Poni" (2,50) şi la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară "Dumitru Moţoc" (2,50). Rezultatele la bacalaureatul de anul acesta, foarte slabe: 23 de promovaţi din 309 candidaţi la "Dimitrie Gusti", 19 din 183 la "Petru Poni" şi 26 din 162 la "Dumitru Moţoc".

Aşa stând lucrurile, se poate concluziona că elevii intraţi în liceu cu medie de repetenţie nu pot recupera, în patru ani, lipsurile din cei opt de învăţământ primar şi gimnazial. Lipsuri care, în intervalul 2010 -2013, au crescut la circa 209.000 numărul celor care nu au promovat Bacalaureatul, potrivit statisticilor Ministerului Educaţiei.

Citește și: Analiză: Numărul fetelor care au promovat Bacalaureatul, mai mare decât cel al băieților

Pentru a-i ajuta pe cei care nu au luat Bacalaureatul, statul a pregătit două măsuri: încă o sesiune de examen şi meditaţii gratuite la proba sau probele de nepromovate.

"În cazuri temeinic justificate, se poate organiza o sesiune de bacalaureat specială, aprobată prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale (…) În situaţia în care absolvenţii studiilor liceale nu au susţinut, nu au promovat examenul naţional de bacalaureat, aceştia pot beneficia de cursuri de pregătire pentru examenul de bacalaureat, organizate la nivelul unităţilor de învăţământ liceal, precum şi la nivelul instituţiilor de învăţământ superior acreditate", prevede, astfel, recenta ordonanţă de modificare a Legii Educaţiei.

Cele mai citite

Visul Î.P.S. Ciolacu – Academia Catavencu

Î.P.S. Marcel Ciolacu… Nu, nu a trecut la cele bisericești. Î.P.S. înseamnă Întâiul Președinte Simigiu. Așadar, Î.P.S. Marcel Ciolacu a avut un vis....

Răspunsul Hezbollah după moartea liderului său Hassan Nasrallah

Gruparea teroristă Hezbollah a confirmat, sâmbătă, moartea liderului său, Hassan Nasrallah, după ce Israelul a anunțat că acesta a fost ucis vineri într-un atac...

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...
Ultima oră
Pe aceeași temă