4.3 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăSpecialNATO susţine consolidarea sistemului militar moldovean

NATO susţine consolidarea sistemului militar moldovean

Miniştrii Apărării ai statelor Alianţei Nord-Atlantice au aprobat în principiu un plan de asistenţă militară destinat Republicii Moldova, anunţă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, conform Mediafax.

„Am luat decizii importante pentru susţinerea ţărilor partenere”, a afirmat Stoltenberg după reuniune.

Citește și: Jens Stoltenberg: NATO nu va intra într-o cursă a înarmării cu Rusia

„Am susţinut cu toţii un plan pentru crearea unei capacităţi de apărare pentru a ajuta Republica Moldova să îşi consolideze instituţiile de securitate şi sistemul de apărare”, a precizat secretarul general NATO.

„De asemenea, sperăm să finalizăm cât mai rapid un plan pentru oferirea de susţinere Irakului”, a subliniat secretarul general NATO.

Miniştrii Apărării ai ţărilor membre NATO au aprobat, miercuri, suplimentarea personalului forţei de reacţie rapidă şi componenţa centrelor de comandă care vor fi construite în România, Bulgaria, Polonia şi în ţările baltice, a declarat Jens Stoltenberg. „Reuniunea desfăşurată astăzi confirmă că suntem uniţi în reacţia faţă de provocările cu care ne confruntăm”, a precizat Stoltenberg.

„Am stabilit măsuri suplimentare pentru a adapta Alianţa la un mediu de securitate aflat în schimbare şi care comportă provocări mai mari. În primul rând, am decis consolidarea forţei şi capabilităţilor Forţei de reacţie a NATO”, a explicat Stoltenberg, precizând că efectivele vor fi de 40.000 de militari.

„Am finalizat forma şi componenţa celor şase minicartiere militare pe care le construim în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi România. Vor avea câte 40 de membri şi vor juca roluri-cheie în acţiuni de pregătire, în exerciţii militare şi în organizarea posibilelor suplimentări de trupe”, a precizat secretarul general NATO.

Alianţa Nord-Atlantică a anuntat în ianuarie construirea a două cartiere generale regionale, în România şi Polonia, şi înfiintarea unor centre de comandă ale Forţei de reacţie rapidă în România, Polonia, Bulgaria, Lituania, Letonia şi Estonia. Forţa de reacţie rapidă, creată pe fondul acţiunilor Rusiei în Ucraina, va avea o disponibilitate de intervenţie în cel mult 48 de ore.

Cele mai citite

Corporații japoneze investesc masiv în energia verde din România

Presa japoneză vorbește despre trilioane de dolari destinați investițiilor în proiecte de decarbonizare Publicația niponă Nikkei scrie că Japonia și România intenționează să investească “trilioane...

Maia Sandu, discurs triumfal: Dragi moldoveni, ați oferit o lecție de democrație demnă de a fi scrisă în manualele de istorie

Maia Sandu a obținut victoria în alegerile prezidențiale din Republica Moldova cu 55,15%, un avans cu circa 10 procente în fața lui Alexandr Stoianoglo,...
Ultima oră
Pe aceeași temă