O ordonanță de Guvern reorganizează cele nouă comisariate silvice în așa-numite gărzi forestiere. Noile organisme au mai multe posturi și resurse pentru a combate defrișările ilegale, ajunse la cote critice în ultimii ani.
În România se taie ilegal aproape 9 milioane de metri cubi de materie lemnoasă anual, potrivit datelor furnizate Guvernului de Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice. Aceste date au convins Executivul să reorganizeze cele nouă comisariate silvice din România în gărzi forestiere, alocând noilor structuri posturi și resurse suplimentare.
„Pentru întărirea capacității de protejare și conservare a fondului forestier național și oprirea tăierilor ilegale, Guvernul a decis ca numărul de posturi al noilor structuri să fie de 617, conform cerințelor Codului Silvic și realităților din teren“, transmite biroul de presă al instituției. Dintre cele 617 posturi, 545 vor fi pentru personal silvic cu atribuții de control și implementare, față de 399 câte existau până acum.
Astfel, suprafața de pădure care îi revine pentru control unui inspector silvic se reduce de la 16.400 de hectare la 12.000 ha, transmite Guvernul.
Gărzile forestiere vor fi instituții publice teritoriale, finanțate integral de la bugetul de stat, cu atribuții în implementarea, monitorizarea și controlul aplicării regimului silvic și cinegetic. Ele vor fi, ca și până acum, subordonate Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
Un angajat cu atribuții de control din actualul comisariat, viitoare gardă forestieră, are dreptul să dea amenzi, să suspende sau să închidă activitatea firmelor care încalcă legea, să înştiințeze organele de control în cazul unor infracțiuni.
Cota de combustibil, de cinci ori mai mare
În momentul de față, inspectorii aveau buget doar pentru 100 l combustibil per mașină, lunar, cantitate insuficientă pentru acoperirea suprafeței pe care o aveau de monitorizat. „Era imposibil să acoperi tot, având în vedere că un comisariat are în subordine cinci județe“, spune inspectorul-șef al Comisariatului de Regim Silvic și Cinegetic Brașov, Ioan Criț, a cărui arie de competență include județele Brașov, Sibiu, Covasna, Mureș și Harghita, adică 1,5 milioane hectare de pădure. Ordonanța de urgență promulgată ieri de Guvern, ale cărei norme de aplicare urmează să fie publicate în 30 de zile, crește cota la 500 l combustibil/mașină/lună.
Pădurile nimănui, mai protejate
O altă cerință a inspectorilor din teren a fost mărirea salariului. Astfel, dacă în prezent un inginer silvic era plătit chiar și cu salariul minim pe economie, de acum încolo acesta va primi peste 2.000 de lei. „Nu vor mai fi vulnerabili la diverse nelegiuiri, să spunem așa, și ne vom putea baza pe ei să lucreze și în afara programului“, a explicat Criț.
Mai mulți oameni și mai multe resurse vor permite noilor gărzi silvice să protejeze și acele păduri care nu sunt administrate de
niciun ocol silvic.
„Noi nu asigurăm paza pădurilor, aceasta este atribuția ocoalelor silvice, noi ne asigurăm că ei nu închid ochii. Toți proprietarii de păduri, fie că e vorba de stat sau de privați, au obligația să asigure paza pădurilor, prin ocoale silvice“, spune Criț.