6.8 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialSerbia, Austria și Ucraina vor colabora în privința imigranților

Serbia, Austria și Ucraina vor colabora în privința imigranților

Miniştrii de Interne din Serbia, Austria şi Ungaria au semnat un acord de cooperare privind migraţia pentru a reduce presiunile extraordinare generate de această problemă cu care se confruntă cele trei state, informează Mediafax.

Ministrul de Interne al Austriei, Johanna Mikl-Leitner, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă din Budapesta, după semnarea acordului de cooperare, că elementele-cheie ale convenţiei vor fi intensificarea controalelor vamale şi creşterea numărului de investigatori care să se ocupe de cazurile traficului de persoane.

Citește și: Ungaria acuză UE de IMPARȚIALITATE în privința imigranților

Agenţiile Uniunii Europene vor fi implicate în aceste demersuri cât mai mult, a adăugat Mikl-Leitner.

Ministrul de Interne al Serbiei, Nebojsa Stefanovici, a afirmat că Serbia îşi doreşte să devină stat membru al Uniunii Europene şi că va face tot ce este necesar pentru a primi acest statut. Statul sârb a început să se ocupe deja de problema migraţiei, controalele vamale fiind intensificate la graniţele cu Ungaria şi Macedonia.

Conform ministrului ungar de Interne, Sandor Pinter, circa 67.000 de persoane au cerut acordarea statutului de refugiat pe teritoriul Ungariei. Serviciile sociale sunt depăşite de situaţie din cauza numărului mare de cereri, astfel că mulţi imigranţi pot fi adăpostiţi doar în corturi şi în case mobile, a adăugat el.

Tot marţi, Parlamentul Ungariei a aprobat un decret prin care Guvernul este împuternicit să identifice ţările „sigure” pentru ca solicitările de acordare a statutului de refugiat venite din partea cetăţenilor provenind din astfel de state să fie respinse.

Un amendament la legea azilului propus de Partidul Fidesz a fost votat cu 140 de voturi favorabile, 14 împotrivă şi 27 de abţineri. Partidele aflate la guvernare şi partidul naţionalist radical Jobbik s-au pronunţat în favoarea amendamentului, în timp ce Partidul Verzilor şi parlamentarii independenţi, împotrivă. Socialiştii s-au abţinut.

În susţinerea amendamentului, Lajos Kosa, un reprezentat al Partidului Fidesz, a declarat că „un refugiat trebuie să înceteze să mai fugă dintr-o ţară într-alta şi să se stabilească în locul în care viaţa sa nu mai este ameninţată”.

Cele mai citite

România, pe ultimul loc în UE la cheltuielile pentru sănătate per locuitor

În anul 2022, cheltuielile medii pentru îngrijirea sănătății în Uniunea Europeană au fost de peste 3.600 de euro per locuitor, potrivit datelor Eurostat. România ocupă...

Meseriile bine plătite care atrag tot mai mulți români: Opțiuni sigure și profitabile

Deficitul de personal calificat pe piața muncii din România a transformat meseriile precum electrician, instalator, bucătar sau mecanic în opțiuni extrem de atractive, atât...

Comisia Europeană reduce prognoza de creștere economică a României și avertizează asupra deficitului bugetar ridicat

Comisia Europeană a redus semnificativ estimările de creștere economică pentru România în 2024, prognozând un avans de doar 1,4%, față de estimarea anterioară de...
Ultima oră
Pe aceeași temă