16.6 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialDecizie surprinzătoare a UNESCO privind Marea Barieră de Corali

Decizie surprinzătoare a UNESCO privind Marea Barieră de Corali

UNESCO a decis să nu mai includă Marea Barieră de Corali pe lista patrimoniului mondial aflat în pericol, o decizie care a fost întâmpinată cu entuziasm de Australia și cu rezerve de ecologiști, relatează Agerpres

Australia a fost avertizată încă din iunie 2014 că trebuie să implementeze măsuri de protejare a Marii Bariere de Corali, dacă dorește să evite înscrierea acesteia în anul 2015 pe lista patrimoniului mondial în pericol.

Citește și: Adrian Cioroianu, viitorul ambasador UNESCO

Zona de o foarte mare bogăție marină, înscrisă din anul 1981 în patrimoniul umanității, face față unor amenințări în creștere cum sunt deversările agricole, schimbările climatice, dezvoltarea economică sau proliferarea stelelor de mare care distrug coralii.

„Aceasta este o decizie foarte mare. Avem acum un sprijin copleșitor și unanim pentru reciful nostru și pentru ce face Australia„, a comentat Greg Hunt, ministrul australian al Mediului, la Bonn, unde Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO a luat miercuri această decizie.

În luna martie, Canberra a prezentat un plan de protecție pe 35 de ani pentru Marea Barieră de Corali, obiectiv turistic foarte popular de pe coastele statului Queensland. Planul interzice în mod total și definitiv toate deversările de deșeuri de dragare și fixează obiective în materie de ameliorare a calității apei și protecției vieții marine.

UNESCO a cerut Australiei să predea până la 1 decembrie 2016 un raport de etapă privind progresele înregistrate pentru a confirma că punerea în aplicare a planului de protecție a fost eficientă.

Citește și: Foto. Pista aeriană a Chinei aproape finalizată. Cum arată construcția

WWF (World Wide Fund for Nature) a salutat, de asemenea, decizia UNESCO, care plasează Australia sub supraveghere.

„Comitetul patrimoniului mondial ar trebui să continue să joace acest rol determinant care permite tragerea la răspundere a guvernului federal și a celui din Queensland și verificarea că promisiunile se traduc într-adevar prin fapte”, a declarat Dermot O’Gorman, directorul WWF din Australia.

La rândul său, Greenpeace a avertizat ca Marea Barieră de Corali, zonă bogată în resurse naturale, ar fi protejată în mod efectiv dacă țara renunță la proiectele de dezvoltare din industria cărbunelui și a porturilor.

Anul trecut, Australia a dat undă verde grupului indian Adani pentru un proiect minier în valoare de 11,4 miliarde de euro, în apropierea Marii Bariere de Corali. De asemenea, a fost autorizată o extindere a portului de cărbune, amintește AFP.

 

Cele mai citite

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă