În anii '80 circula un banc:
– De ce a fost închis Cristian Țopescu?
– Pentru că a intrat într-o alimentară și a strigat: goooooooooool!
Cam așa și cu informările date de oamenii Securității, la începutul anilor 1950, despre sărăcia lucie din restaurantele țării. Doar că logica lor era a pompierului piroman. Câteva pilde:
- Bufetul Restaurant Hârșova – gol.
- Bufetul Restaurant Dunărea, în care nu se vede decît ridichi și fasole bătută, acest lucru de luni de zile.
- Restaurantul 6 Martie: mese neacoperite, scaune fără spătează, localul nespațios și murdar.
- Restaurantul 1 Mai, Constanța: în ziua de 17.4.1951 nu avea nimic de mâncare cu toate că era ora prânzului. În celelalte zile rareori ridichi și fasole.
Restul perlelor informative despre penuria comerțului bolșevic le puteți afla, cu imagini de la fața locului, din documentele primite din arhiva CNSAS.
*
Acest articol apare cu sprijinul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).
Documentarea şi cercetarea în arhiva CNSAS a fost realizată de: Cristina Anisescu, Florentina Budeancă, Liviu Burlacu și Cipriana Moisa (Direcţia Cercetare, Expoziţii, Publicaţii, Serviciul Programe Educaţionale şi Centrul de Istorie Orală).
[image image-id=”485651″ height=”137″ width=”137″ image-title=”CNSAS”]