În multe părți ale lumii atacurile rechinilor sunt o posibilitate reală pentru cei care intră în ocean. Chiar dacă plasele suspendate ajută la ținerea rechinilor departe de înotători nu sunt 100% sigure și, în plus, rechinii și alte animale marine se prind adesea în plase și mor, iar dacă aceste animale nu mai fac parte din ecosistem ar putea avea un efect dezastruos. Clever Buoy ar putea fi o metodă eficientă de a ține oamenii separați de rechini, fără a face rău nici oamenilor, nici rechinilor.
Mometan dezvoltat de firma australiană Optus, geamandura e ancorată de o cutie de pe fundul mării care emite semnale de sonar în apa din jur. Un procesor din geamandură analizează reflexiile acestor semnale și poate identifica semnătura de sonar a obiectelor de dimensiunea unor rechini din apropiere. Pentru a reduce șansele ca aceasta să fie păcălită de delfini, de exemplu, aceasta notează și modul în care acestea se propulsează prin apă, pentru a vedea dacă se mișcă asemeni unuir rechin sau nu.
Ideea firmei este ca mai multe astfel de geamanduri să fie aranjate într-o linie care merge paralel cu plaja. De fiecare dată când una dintre acestea detectează un rechin ba trimite o alertă prin satelit pe smartphone-ul salvamarului. Salvamarul va suna alarma, alertând toți înotătorii să iasă din apă înainte ca rechinul să ajungă la ei.
Nu doar că acest sistem este mai uman decât plasele, dar ar fi și mai ușor de instalat și de menținut. Tehnologia Clever Buoy a identificat deja cu succes rechinii în testele efectuate la Acvariul din Sydney și Insulele Abrolhos ale Australiei. optus speră să înceapă comercializarea sistemului până la jumătatea anului viitor.
Sursă foto: www.gizmag.com