11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăPrincipalele multinaționale care tranzacționează grâul românesc, pe pierdere

Principalele multinaționale care tranzacționează grâul românesc, pe pierdere

Grâul românesc ajunge în Africa și Asia, fiind tranzacționat de multinaționale care au afaceri de sute de ­milioane de euro în țara noastră. Cele mai multe înregistrează însă pierderi. Este vorba despre companiile americane Cargill şi Bunge și chinezii de la Nidera. Iar lista nu se încheie aici.

Cele trei mari companii au semnat recent contracte în valoa­re totală de 63 de milioane de dolari cu Egiptul, urmând să livreze 240.000 de tone de grâu din România, din noua recoltă. Cantitatea de grâu care urmează să ajungă din țara noastră în Egipt, în urma acestei licitații, este aproximativ aceeași cu cea livrată în perioada similară a anului trecut.

Ce afaceri au în România principalii jucători de pe piața tranzacțiilor cu cereale?

Grupul Cargill și-a început activitatea în țara noastră în 1996, ca agenție de intermediere pentru exportul cerealelor. În anul 2000 a cumpărat primul siloz, iar ulterior firma a devenit unul dintre cei mai mari proprietari de spații de depozitare din România. În 2004, Cargill a achiziționat Comcereal Alexandria. Anul trecut Cargill Agricultură SRL, care se ocupă cu comercializarea cerealelor, semințelor și furajelor, a raportat o cifră de afaceri de circa 536 de milioane de euro și pierderi de 7,2 milioane de euro.

Bunge, un alt mare jucător pe piața tranzacțiilor cu cereale, deține în România mai multe fabrici de ulei, pe care îl comercializează sub branduri precum Floriol, Ulvex, Soreanca sau Rumen. Business-ul companiei pe piața românească s-a ridicat anul trecut la 290 de milioane de euro. Însă Bunge a înregistrat pierderi de 29 de ­milioane de euro, adică 10% din cifra de afaceri netă, raportată la Finanțe.

Și Nidera România a avut, în 2013, o cifră de afaceri netă de circa 687 de milioane de lei (aproximativ 15 milioane de euro), dar a înregistrat pierderi de 3,2 milioane de lei. Compania comercializează cereale și uleiuri.

Deși am încercat să contactăm telefonic conducerile celor trei companii, acest lucru nu a fost posibil, răspunsul primit fiind invariabil: ”Domnul director nu se află în sediul firmei”.

Unde exportăm grâul

Egipt, Coreea de Sud, Libia, Tunisia şi Siria sunt principalele pieţe pentru grâul românesc, valoarea comenzilor atingând trei milioane de tone.

Din datele Ministerului Agriculturii, în 2013 am exportat produse agroalimentare în valoare totală de 5 miliarde de euro, cu 1,2 miliarde mai mult faţă de anul precedent (plus 30,2%), în timp ce importurile, în sumă de 4,8 miliarde de euro, au depăşit cu doar 2,4% valoarea înregistrată în anul 2012. Raportat la anul anterior, livrările intracomunitare s-au majorat cu 10,9%, iar exporturile în ţări terţe au crescut cu 72,4%.

Livrările externe de grâu, principalul produs exportat, au adus un plus de 433,6 milioane de euro faţă de valoarea exporturilor de grâu din 2012, rezultat al dublării cantităţii exportate (4.773,3 mii tone).

Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...
Ultima oră
Pe aceeași temă