Gândeşte-te la toate lucrurile pe care le faci într-o zi şi numărul mare de germeni cu care poţi intra în contact. Mijloacele de transport, spaţiile aglomerate sau chiar şi praful din camera sunt elemente cu care ai de-a face zi de zi. Tocmai din acest motiv, respectăm regulile minime de igienă pentru a ne proteja de bacterii şi a preveni anumite boli. Ceea ce nu ştii este că sunt câteva lucruri pe care le facem şi care sunt la fel de periculoase, fără să ne dăm seama.
1. La o zi de naştere
Nu există zi de naştere fără un tort şi niciun tort fără lumânări. În momentul în care cineva suflă lumânările, pentru a-şi pune o dorinţă, conform unor studii de la Clemson University, tortul poate fi contaminat cu un număr semnificativ de bacterii, în special dacă sărbătoritul este bolnav.
2. Nu îţi mai duce cafeaua la toaletă
Din rutina matinală a unor persoane face parte o ţigară şi o ceaşcă de cafea, la toaletă. Adevărul este că nu ar trebui să ducem nimic în toaletă deoarece baia este plină de germeni care inevitabil pot contamina şi ceaşca ta de cafea. În general, ceştile de la serviciu pot fi contaminate cu bacterii deoarece sunt curăţate cu buretele din baie care poate fi foarte uşor infestat, relevă Charles Gerba, profesor de microbiologie la Universitatea din Arizona.
3. Căştile sunt doar ale tale
Nu ceara din urechi ar trebui să îţi ridice probleme atunci când împarţi căştile cu cineva. Canalul auditiv este cel care poate produce germeni. Este foarte probabil ca pe lângă căşti, să împărţiţi şi bacterii precum pseudomonas aeruginosa, care poate cauza otită. Aşadar, ţine căştile doar pentru urechile tale.
4. Bufetul suedez
Bufetul suedez are foarte multe avantaje: mâncare variată şi gustări nelimitate. Din păcate, există câteva riscuri la capitolul acesta. Au fost numeroase incidente când bufeturile au ascuns „monştri” precum: E.coli, Salmonella sau Shigella, relatează Donna Gerba, asistent universitar la Clinical Laboratory Science. Aceasta relatează chiar un caz în care toţi invitaţii unei nunţi au fost contaminaţi cu un virus de la o lingură care a fost folosită pentru masa de bufet. Ceea ce poţi tu să faci este să foloseşti gel dezinfectant pentru mâini şi tacâmuri separate pentru fiecare tip de mâncare.
5. Ai grijă după cine bei sau mănânci
Nasul, ochii şi gura sunt poarta de intrare a bacteriilor către organism. De aceea este foarte important să ai grijă după cine bei sau mănânci.