Noii judecători din dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare dau semne că vor să tranşeze rapid acest proces. Magistraţii au respins ieri toate cererile de tergiversare făcute de apărătorii lui Voiculescu şi ai celorlalţi inculpaţi, au extins sechestrul asigurător pe bunurile fondatorului PC şi au stabilit un nou termen peste mai puţin de o săptămână.
Judecătorii în dosarul ICA au anunțat un nou termen pe 7 iulie. În acest dosar, procurorii cer 12 ani de închisoare pentru Dan Voiculescu. Termenul de marți al procesului de la Curtea de Apel în care Dan Voiculescu este acuzat că a prejudiciat statul român cu 60 de milioane de dolari a fost cel dintâi judecat de un nou complet de judecată, format din magistraţii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea.
Avocații au consemnat un eșec
La Curtea de Apel Bucureşti, Dan Voiculescu a declarat că este încrezător în noii judecători: „Am citit CV-ul doamnei judecător Camelia Bogdan şi am văzut că e specializată în spălarea banilor, adică exact infracţiunea de care sunt acuzat. Am încredere în competenţa sa”.
Ulterior, lucrurile au luat-o într-o direcție mai puțin fericită pentru Voiculescu. Noii judecători par să grăbească evoluția procesului, în acest context apărătorii lui Voiculescu nereușind să obțină o amânare. Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiță Mateuț, a cerut voie să consulte câteva minute dosarul, după care a atras atenția că nu există niciun înscris privind modul în care au fost desemnați noii judecători din acest dosar, Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea. În consecință, el a cerut amânarea procesului, însă cererea sa a fost respinsă. Apoi, un alt avocat a cerut recuzarea celor doi judecători, însă și această cerere a fost respinsă. Judecătoarea Camelia Bogdan a pus în dezbatere excepțiile ridicate de avocați la un termen anterior, prin care se solicita anularea unei hotărâri de guvern prin care ICA a fost transformat din institut în societate comercială, introducerea Ministerului Finanțelor ca parte civilă în dosar și trimiterea la Înalta Curte a unei cereri privind rezolvarea unei probleme de drept. Și aceste excepții au fost respinse de către instanță, potrivit Agerpres.
Judecătorii au mai decis să extindă sechestrul asigurător pe bunurile lui Voiculescu şi ale altor persoane judecate în cauză. Astfel, magistraţii au impus sechestru pe 36 de hectare de teren din strada Gârlei (Bucureşti), pe două seturi de peste 5.000 de acţiuni de la Grivco, unul donat Corinei şi celălalt Cameliei Voiculescu, precum şi pe 9,9 milioane de acţiuni, în valoare de două milioane de lei, de la Compania de Cercetări Aplicate şi Investigative.
Istoria unui proces îndelungat
Președintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată în decembrie 2008 de procurorii DNA, în calitate de acționar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu și Compania (Grivco) SA București, de membru al Adunării Generale a Acționarilor și al Consiliului de Administrație ale ICA și de membru al AGA și director general al SC „Bioprod” SA București. Procurorii anticorupție au reținut în sarcina acestuia infracțiunile de folosire de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid a influenței și autorității date de această calitate în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum și de spălare de bani, ambele infracțiuni săvârșite în formă continuată. Dan Voiculescu a fost condamnat într-o primă instanță la cinci ani de închisoare cu executare. Dosarul este judecat de un nou complet de magistrați din care fac parte judecătorii Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea. Aceștia au fost promovați de curând la Curtea de Apel București de la Tribunalul București. Dosarul ICA este cel dintâi proces al lor. Modificarea completului de judecată a dus de asemenea la tergiversarea cazului. Fostul judecător Stan Mustaţă a fost arestat preventiv pentru corupţie, iar celălalt judecător Florică Duţă s-a pensionat. Stan Mustaţă trebuia să judece, pe 29 aprilie, împreună cu Florică Duţă, apelurile formulate în dosarul în care Dan Voiculescu, Gheorghe Mencinicopschi şi alţi 11 suspecţi sunt acuzaţi de fapte de corupţie privind modul de privatizare al ICA. Cu câteva ore înainte de judecarea dosarului, Stan Mustaţă a fost ridicat şi dus la audieri la DNA, iar ulterior a fost arestat.