20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialAlertă TERORISTĂ la nivel înalt, în Spania. Ce spune ministrul spaniol de...

Alertă TERORISTĂ la nivel înalt, în Spania. Ce spune ministrul spaniol de Interne

Spania se confruntă în prezent cu cel mai ridicat nivel al alertei teroriste după 2004, din cauza pericolului reprezentat de jihadişti, a declarat ministrul spaniol de Interne, Jorge Fernandez Diaz, conform Mediafax.

„Suntem la nivelul maxim al alertei teroriste după atentatele din 11 martie 2004, din Madrid”, a afirmat Fernandez Diaz într-un interviu publicat duminică, referindu-se la atacurile care s-au soldat cu 191 de morţi şi aproape 2.000 de răniţi.

Ministrul a precizat că nu vrea să genereze panică, dar „alerta de nivel 4 (dintr-un maxim de 5) corespunde realităţii”.

Riscul este ridicat în special din cauză că liderul grupării jihadiste Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, le-a cerut recent combatanţilor să comită atacuri în ţările lor pentru a marca un an de la înfiinţarea organizaţiei, a mai spus ministrul.

De atunci s-a înregistrat o activitate intensă pe reţelele de socializare, a adăugat el, fără a oferi alte detalii.

Aproximativ 116 persoane au părăsit Spania pentru a lupta alături de jihadiştii din gruparea Stat Islamic, iar între timp cel puţin 16 persoane s-au întors în ţară.

Deşi acesta este un număr relativ redus în comparaţie cu alte ţări, precum Franţa, de unde sute de cetăţeni au plecat la jihad în Irak şi Siria, ministrul a subliniat ameninţarea reprezentată de „teroristul frustrat care a finalizat procesul de radicalizare, dar nu a putut pleca la luptă într-o zonă de război”.

Cele mai citite

Postecoglou nu e supărat pe Drăgușin după eliminare!

Antrenorul lui Tottenham nu este supărat pe internaționalul român, după eliminarea rapidă. Radu Drăgușin, internaționalul român în vârstă de 22 de ani, a avut un...

Emisiune de titluri de stat Fidelis cu dobânzi atractive pentru investitori, din 2 octombrie

Ministerul Finanțelor a lansat o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis, destinată investitorilor persoane fizice, care se desfășoară între 2 și 11 octombrie....

Deficit bugetar în creștere: 81 miliarde lei în primele opt luni din 2024

Ministerul Finanțelor a publicat vineri datele privind execuția bugetului general consolidat pentru primele opt luni ale anului 2024, evidențiind un deficit bugetar de 81...
Ultima oră
Pe aceeași temă